Palestiina: Gazas on tapetud 29 inimest, nende seas 6 last (2)

Copy
Palestiinlanna koos tütrega nende Gaza sektori põhjaosas asuvas kodus, mis sai Iisraeli õhurünnakus raketitabamuse.
Palestiinlanna koos tütrega nende Gaza sektori põhjaosas asuvas kodus, mis sai Iisraeli õhurünnakus raketitabamuse. Foto: MOHAMMED SALEM / REUTERS / SCANPIX

Iisraeli raketirünnakutes Gaza sektorile on tapetud 29 inimest, teiste seas kuus last, teatas Palestiina terviseministeerium pühapäeval.

Varem on teatatud, et hukkunud on vähemalt 24 inimest ning varem pühapäeval anti teada, et ohvrite arv kerkis 32-ni. Hiljem esitas ministeerium uued arvud, öeldes, et 29 inimest on tapetud, nende seas kuus last ja neli naist.

Täpsustatud andmetel on 253 inimest alates reedest rünnakutes viga saanud.

Iisrael ei nõustu süüdistusega laste tapmise osas, väites, et lapsed said laupäeval surma raketilasust, mille Gaza võitlejad püüdsid ebaõnnestunult lasta Iisraeli suunas.

Iisraeli julgeolekujõud vahistasid ööl vastu pühapäeva Läänekaldal 20 Palestiina rühmituse Islamidžihaad liiget, teatas juudiriigi armee. Mitme haarangu käigus toodi lagedale umbes 20 Islamidžihaadi kuuluvat kahtlusalust.

Islamidžihaadi sõjaline tiib Al-Qudsi Brigaadid teatas seepeale omakorda, et lasi pühapäeval Gaza sektorist rakette Jeruusalemma pihta. Tegemist on esimese korraga reedel puhkenud uue vägivallalaine käigus, kui sihikule võeti Jeruusalemm.

Varahommikul ütles uudisteagentuuri AFP korrespondent Jeruusalemmast, et linnas töötasid õhuhäiresignaalid ning kostis kaks plahvatust. Esialgsete teadete järgi olid kärgatused seotud sellega, et õhutõrje tabas linna kohal kahte Gazast lastud raketti.

Gazas puhkenud vägivald on rängim pärast mullu mais peetud sõda, mis laastas 2,3 miljoni elanikuga Palestiina enklaavi ja sundis paljusid iisraellasi raketitule eest varjuma.

Juudiriigi kinnitusel on praegune rünnak Gazale ennetava iseloomuga ja suunatud rünnakuid kavandava rühmituse Islamidžihaad vastu.

Islamidžihaad on seotud Hamasiga, kuid korraldab sageli rünnakuid ka iseseisvalt. Mõlemad on enamikus lääneriikides määratletud kui terroristlikud organisatsioonid.

Hamas on pärast kontrolli saavutamist Gaza üle 2007. aastal pidanud juudiriigiga kokku neli sõda, kaasa arvatud mullune relvakonflikt.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles