Rahvusvaheline Maleliit valis juhiks tagasi Venemaa endise asepeaministri

Copy
Rahvusvahelise Maleliidu FIDE president Arkadi Dvorkovitš avab Hiina suurmeistrite Wang Hao ja Ding Lireni partii kandidaatide turniiril mullu aprillis Venemaal Jekaterinburgis.
Rahvusvahelise Maleliidu FIDE president Arkadi Dvorkovitš avab Hiina suurmeistrite Wang Hao ja Ding Lireni partii kandidaatide turniiril mullu aprillis Venemaal Jekaterinburgis. Foto: Lennart Ootes / FIDE / Reuters / Scanpix

Venemaa endine peaministri asetäitja Arkadi Dvorkovitš valiti pühapäeval tagasi Rahvusvahelise Maleliidu FIDE presidendiks.

Dvorkovitš valiti tagasi vaatamata Ukraina seisukohale, et tema selline positsioon on Venemaa kallaletungi tõttu Ukrainale vastuvõetamatu.

FIDE valimiskomisjoni esimees Roberto Rivello ütles, et 157 rahvuslikku maleliitu 179-st hääletas Indias Dvorkovitši tagasivalimise poolt.

Kreml tervitas uudist, nimetades seda võiduks Moskvale.

Dvorkovitši tagasivalimine FIDE presidendiks oli «selgelt väga hea uudis ja väga oluline võit», tsiteeris uudisteagentuur TASS Kremli pressiesindajat Dmitri Peskovi.

Ukraina suurmeister Andri Barõšpolets, keda toetas FIDE juhiks norralasest maailmameistri Magnus Carlseni treener Peter Heine Nielsen Taanist, sai vaid 16 toetushäält. Viis maleliitu valikut ei teinud ja üks hääletussedel oli kehtetu.

Paljudele Venemaa ametiisikutele on pärast tänavu veebruaris alanud täiemahulist kallaletungi Ukrainale osaks saanud sanktsioonid.

Seevastu 50-aastane Dvorkovitš, kes oli president Vladimir Putini asepeaminister aastatel 2012-2018 ja seda ka ajal, kui ta esimest korda FIDE presidendiks valiti, säilitas oma positsiooni.

Barõšpolets rääkis enne valimist Chennais riikide esindajatele, et Dvorkovitšil on «tohutud sidemed Venemaa valitsusega».

«Teie, Arkadi, vastutate praegu Ukrainas juhtunu eest. Te vastutate Venemaa valitsuse ja Venemaa sõjamasina ülesehitamise eest,» rääkis Barõšpolets.

Dvorkovitš vastas, et ta on väljendanud tugevat seisukohta Ukraina traagiliste sündmuste suhtes ja samuti toetas ta nõukogu otsuseid Venemaa FIDE-s osalemise vähendamise kohta.

Dvorkovitš on varem öelnud usutluses USA ajakirja uudistelehele Mother Jones, et «tema mõtted on Ukraina tsiviilisikutega».

Hiljem tegi ta aga avalduse, kus ütles, et natsismil ja mõne riigi domineerimisel teiste üle ei tohi olla kohta. Seda peeti toetusavalduseks Kremlile, kes kujutab Ukrainat natsiriigina ning leiab, et lääneriigid tahavad Venemaa naaberalasid üle võtta.

Venemaa on kontrollinud maailma malepoliitikat aastakümneid. Muugulgas juhtis FIDE-t ekstsentriline Kirsan Iljumžinov, kes oli varemalt ka Venemaa vabariigi Kalmõkkia president ning kes on rääkinud oma kohtumistest tulnukatega.

Dvorkovitš kutsus FIDE valimistel endale appi viiekordse maailmameistri Viswanathan Anandi Indiast, kes on FIDE aspresident.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles