Aafrika Liidu tippjuht mõistis hukka Iisraeli rünnakud Gaza sektoris (1)

Copy
Vene president Vladimir Putin (seljaga) tervitab Aafrika Liidu komisjoni esimeest Moussa Faki Mahamati (keskel) ja Aafrika Liidu juhti ning Senegali riigipead Macky Salli juuni alguses Sotšis.
Vene president Vladimir Putin (seljaga) tervitab Aafrika Liidu komisjoni esimeest Moussa Faki Mahamati (keskel) ja Aafrika Liidu juhti ning Senegali riigipead Macky Salli juuni alguses Sotšis. Foto: Mihhail Klimentjev / Sputnik / Scanpix

Aafrika Liidu (AL) komisjoni esimees Moussa Faki Mahamat mõistis pühapäeval hukka Iisraeli õhurünnakud Gaza sektoris, kus viimaste päevade üha ägenevas vägivallas on saanud surma umbes 30 palestiinlast, seal hulgas kuus last.

«Tsiviilelanike sihikule võtmine ja Iisraeli julgeolekujõudude jätkuv ebaseaduslik okupatsioon okupeeritud aladel on rahvusvahelise õiguse jäme rikkumine ning muudab õiglase ja kestva lahenduse leidmise otsingud keerukamaks,» ütles ta avalduses viitega Palestiina omariiklusele.

Täpsustatud andmetel on 253 inimest alates reedest rünnakutes viga saanud.

Iisrael ei nõustu süüdistusega laste tapmise osas, väites, et lapsed said laupäeval surma raketilasust, mille Gaza võitlejad püüdsid ebaõnnestunult lasta Iisraeli suunas.

Gazas puhkenud vägivald on kõige rängem pärast eelmise aasta mais toimunud sõda, mis laastas 2,3 miljoni elanikuga Palestiina enklaavi ning sundis paljusid iisraellasi raketitule eest varjuma.

Juudiriigi kinnitusel on praegune rünnak Gazale ennetava iseloomuga ja suunatud rünnakuid kavandava rühmituse Islamidžihaad vastu. Vastuseks on Iraani toetusega Islamidžihaad, mida mitmed lääneriigid peavad terrorirühmituseks, ja teised palestiina võitlejad tulistanud üle 500 raketi.

Suhted Iisraeliga on olnud harva AL-i kui äärmiselt konsensusliku otsustuspõhimõtetega ühenduse hambus. Ent eelmisel aastal protesteerisid mitmed liikmesriigid, eriti Lõuna-Aafrika Vabariik, Faki otsust anda juudiriigile Aafrika Liidu juures vaatlejastaatus.

Otsus oli Iisraeli jaoks suur diplomaatiline võit, ent sellele vastu seisvad liikmesriigid ütlesid, et see läheb vastuollu mitme AL-i avaldusega, seal hulgas Fakilt endalt, mis toetavad Palestiina territooriume.

Aafrika Liit kordas pühapäeval tehtud avalduses oma toetust «Palestiina rahvale nende seaduslikul otsirännakul iseseisva ja suveräänse riigi suunas», mille pealinn oleks Ida-Jeruusalemm.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles