Iisrael soostus Egiptuse relvarahukõnelustega, palestiinlased veel kaaluvad

Copy
Palestiinlased Gaza sektoris 7. augustil.
Palestiinlased Gaza sektoris 7. augustil. Foto: Ali Hamad / ZUMA / Scanpix

Iisrael nõustus pidama relvarahukõnelusi seoses vaenutegevusega Gaza sektoris, ütles Egiptuse julgeolekuallikas pühapäeval, palestiinlased samas veel kaaluvad kutset läbirääkimisi pidada.

«Iisraeli pool võttis vastu» pakkumise, ütles allikas, lisades, et palestiinlaste poole vastust alles oodatakse.

Egiptus on püüdnud kutsuda osapooli läbirääkimistele seoses sel nädalal uuesti Gaza sektoris puhkenud konfliktiga palestiinlastest võitlejate ja juudiriigi vahel.

Islamidžihaadi allikas ütles veidi hiljem, et nad kaaluvad tõsiselt relvarahukõnelustele minemist.

«Arutelud käivad kõrgeimal tasemel rahu saavutamise nimel,» ütles allikas AFP-le, ent hoiatas, et «vastupanu ei lõppe, kui (Iisraeli) okupatsiooni agressioon ja kuriteod ei lõppe.»

Iisrael ja mitmed lääneriigid, seal hulgas USA ja Euroopa Liit, peavad Islamidžihaadi terroristlikuks rühmituseks.

Alates reedest, mil konflikt puhkes, on surma saanud 31 palestiinlast, neist kuus olid lapsed. Rünnakuis on haavata saanud 275 inimest, ütlesid tervishoiuametnikud.

Iisraeli õhurünnakutes ja suurtükitule tagajärjel hävis mitu hoonet, palestiinlastest võitlejad tulistasid aga Jeruusalemma pihta esimesi rakette.

Tegemist oli ägedaimate kokkupõrgetega kitsal rannaribal pärast eelmisel kevadel peetud 11-päevast sõda, mis laastas Gaza sektorit, kus elab umbes 2,3 miljonit palestiinlast. Palestiinlaste vastuseks välja tulistatud raketid sundisid omakorda iisraellasi varju otsima.

Egiptus on mänginud ajalooliselt vahendajarolli Iisraeli ja Gaza relvarühmituste vahel. Ka mullu maikuus sõlmitud relvarahu oli Kairo vahendatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles