Vanast vaadist leitud pärmseene taaselustamine tõi tagasi ka Ladina-Ameerika vanima õlle

, AFP ajakirjanik
Copy
Ecuadori teadlane Javier Carvajal näitab klaasi käsitööõllega, mis on valmistatud vanast vaadist leitud ja taaselustatud pärmseent kasutades ning mille mekis on tunda kaneeli, viigimarja, nelgi ja suhkruroo noote.
Ecuadori teadlane Javier Carvajal näitab klaasi käsitööõllega, mis on valmistatud vanast vaadist leitud ja taaselustatud pärmseent kasutades ning mille mekis on tunda kaneeli, viigimarja, nelgi ja suhkruroo noote. Foto: Rodrigo BUENDIA/AFP/SCANPIX

Ecuadori bioinsener Javier Carvajal avastas vanast tammevaadist tõelise õnnetoova seene: 400 aastat vana pärmiliigi, mille ta on suutnud uuesti ellu äratada ja võtnud kasutusele Ladina-Ameerika teadaolevalt vanima õlle taasloomiseks.

Üherakne mikroorganism, mis pärineb tillukeselt puupinnult, osutus võtmeks, mis avas tee, pruulimaks kesvamärjukest, mida esimesena valmistas 1566. aastal Quitos Jodoco Ricke, flaami päritolu frantsiskaan, kes ajaloolaste arvates tõi praegusesse Ecuadori pealinna nii nisu kui ka odra.

«Me mitte ainult ei leidnud bioloogilist aaret, vaid ka avastasime, kuidas 400 aastat tagasi märkamatult kodustati pärmseen, mis ilmselt pärineb chicha’st ja mida koguti kohalikust keskkonnast,» rääkis Carvajal AFP-le. Chicha on kääritatud maisijook, mida Ameerika põlisrahvad pruulisid enne, kui Hispaania piirkonna koloniseeris.

Carvajal, kelle oli juba varasemast kogemus teiste pärmseente taaselustamisel, sai kunagisest frantsiskaani pruulikojast Quitos teada, kui luges õlleteemalisi ajakirju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles