Iraani väitel kontrollivad nad oma satelliiti esimesest päevast peale

Copy
Satelliit (pilt on illustreeriv).
Satelliit (pilt on illustreeriv). Foto: Euroopa Kosmoseagentuur ESA / Scanpix

Iraan teatas pühapäeval, et kontrollib esimesest päevast peale satelliiti, mille Venemaa lähipäevil kosmosesse saadab, tõrjudes sellega väiteid nagu kasutaks Moskva seda esmalt oma sõjategevuse tarbeks Ukrainas.

Iraani kaugjuhitav satelliit Hajjam lennutatakse kosmosesse Kasahstanis asuvalt Bajkongõri kosmodroomilt teisipäeval, ütles Vene riiklik kosmoseagentuur Roskosmos varem sel nädalal.

«Kõiki korraldusi, mis puudutavad selle satelliidi kontrolli ja tööd, teostavad ning edastavad esimesest päevast peale ning koheselt pärast starti Iraani eksperdid, kes paiknevad Iraani kosmosebaasides,» teatas Iraani kosmoseagentuur avalduses.

Ajaleht The Washington Post kirjutas neljapäeval, et Venemaa kavatseb kasutada satelliiti mitu kuud või kauem, et aidata seeläbi kaasa oma sõjategevusele Ukrainas, enne kui lubab Iraanil selle üle kontroll võtta, ütlesid nimetuks jääda soovinud lääneriikide luureametnikud.

Nende sõnul annab satelliit Teheranile «seninägematud võimekused, seal hulgas pea pidev tundlike rajatiste jälgimise võime Iisraelis» ja Pärsia lahe riikides.

Ent esmalt kasutaks Moskva satelliiti oma luuretegevuse tõhustamiseks ja sõjaliste sihtmärkide väljapeilimiseks Ukrainas, märkis artikkel.

Iraani kosmoseagentuur tõrjus väiteid ja ütles, et ükski muu riik ei ole võimeline infole ligi pääsema krüpteeritud algoritmi tõttu.

Satelliit, mis sai nime 11. ja 12. sajandil elanud Pärsia õpetlase, luuletaja, matemaatiku, filosoofi ja astronoomi Umar Hajjami järgi, hakkab jälgima riigi piire, aitab kaasa põllumajanduse tootlikkuse tõhustamisele ja monitoorima veeressursse ning loodusõnnetusi, märkis Iraani kosmoseagentuur varem sel nädalal.

Satelliidi kosmosesse lennutamisest anti teada kaks nädalat pärast seda, kui Vene president Vladimir Putin külastas Teherani.

Putin eitas 2021. aasta juunis USA meediaraportit, mille kohaselt kavatseb Venemaa anda Iraanile kaasaegse satelliidisüsteemi, mis võiks märkimisväärselt parandada islamivabariigi luuramise võimekust.

Iraani kohaselt on tema kosmoseprogramm puhtalt tsiviil- ja kaitseotstarbeline ega lähe vastuollu 2015. aasta tuumaleppe ega ka muude rahvusvaheliste tingimustega.

Iraan saatis edukalt oma esimese sõjalise otstarbega satelliidi orbiidile 2020. aasta aprillis, pälvides sellega terava vastuseisu USA-lt.

Märtsis teatas Iraani relvajõudude ideoloogiline tiib, mõjuvõimas Revolutsioonikaart, et neil õnnestus saata edukalt orbiidile sõjaline luuresatelliit Nour-2.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles