USA senat kiitis heaks Bideni ulatusliku kliima- ja tervishoiueelnõu

Copy
USA senat.
USA senat. Foto: Reuters

USA senat kiitis pühapäeval heaks president Joe Bideni ulatusliku kliima- ja tervishoiueelnõu, teatasid võimuesindajad.

Senatis ainult demokraatide häälteenamusega vastuvõetud 430 miljardi dollari suurune eelnõu jõuab järgmisel nädalal tagasi esindajatekotta, kus see peab läbima lõpphääletuse ja vajab seejärel veel vaid presidendi allkirja.

Bideni kampaanialubaduste kärbitud versioon eelnõust näeb ette ligi 370 miljardi dollari eraldamist puhta energia projektidele ja kliimaalgatustele, aga samuti 64 miljardit dollarit ravikindlustuste subsideerimiseks ja ravimihindade tarbijale taskukohasemaks muutmiseks.

Eelnõu heakskiitmine oli Bideni jaoks enne vahevalimisi väga oluline.

Senat on jaotunud 50-50 demokraatide ja vabariiklaste vahel ja eelnõu heakskiitmine sõltus Kyrsten Sinema toetusest. Sinema on konservatiivsete vaadetega demokraat, kes on juba mitu Bideni reformikava põhja lasknud. Sinema teatas neljapäeva õhtul, et on valmis eelnõu mõne muudatusettepanekuga toetama.

Biden tervitas pühapäeval eelnõu vastuvõtmist pärast 18 kuud kestnud raskeid läbirääkimisi.

«See nõudis palju kompromisse. Oluliste asjade tegemine nõuab seda peaaegu alati. Parlament peaks sellega lõpetama niipea kui võimalik ja ma ootan innuga selle seaduse allakirjutamist,» ütles president avalduses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles