Hiina teatas sõjaväeõppuste jätkamisest Taiwani ümbruses

Copy
Vaatamata uutele Hiina sõjaväelistele õppustele alustas Taiwan töönädalat tavapärases diplomaatilises rütmis, kui president Tsai Ing-wen võõrustas esmaspäeval Taipeis presidendipalees Saint Vincent ja Grenadiinide peaministrit Ralph Gonsalvest.
Vaatamata uutele Hiina sõjaväelistele õppustele alustas Taiwan töönädalat tavapärases diplomaatilises rütmis, kui president Tsai Ing-wen võõrustas esmaspäeval Taipeis presidendipalees Saint Vincent ja Grenadiinide peaministrit Ralph Gonsalvest. Foto: ANN WANG / REUTERS / Scanpix

Hiina alustas esmaspäeval uusi sõjalisi õppusi Taiwani lähistel, teatas Peking, eirates sellega üleskutseid lõpetada oma kõigi aegade suurim õppus demokraatliku ja iseseisva võimuga saareriigi ümber.

Taipei ega Peking ei olnud siiani kinnitanud neljapäeval alguse saanud ja pühapäeval kavakohaselt lõppema pidanud õppuste ametlikku lõppu.

«Hiina Rahvavabastusarmee jätkab praktiliste ühiste harjutuste ja õppuste elluviimist Taiwani saare ümbruses merel ja õhuruumis, keskendudes allveelaevatõrje ja meredessandi ühisoperatsioonide korraldamisele,» teatas Hiina sõjaväe idatiiva väejuhatus avalduses.

Hiina otsustas korraldada kaugmaa lahingmoonaga õppused vastuseks USA esindajatekoja spiikri Nancy Pelosi vastuolulisele visiidile Taiwani, mida Mandri-Hiina võimud peavad osaks oma territooriumist.

Taiwan kavatseb alustada teisipäeval oma õppusi, millel samuti kasutatakse lahingmoona.

Taiwani peaminister Su Tseng-chang ütles, et Hiina häirib Taiwani väinas rahu, «kasutades barbaarsel kombel sõjategevust».

«Me kutsume Hiina valitsust üles mitte käia ringi ega vehkida oma sõjalise jõuga, mitte näidata oma musklit kõikjal ega seada ohtu regiooni rahu,» ütles ta pühapäeval ajakirjanikele.

Taipei välisministeerium ütles, et õppused ähvardavad kogu regiooni ja isegi maailma.

Näitamaks, kui lähedale mindi Taiwani rannikule, avaldas Hiina armee oma sõjalennuki piloodi kokpitist filmitud videoklipi saare rannikust ja mägismaast.

Idatiiva väejuhatus jagas ka fotot nende patrullinud sõjalaevast reidil ning taamal oli nähtav Taiwani rannikuala.

Samuti tulistas Hiina sõjavägi ballistilisi rakette üle Taiwani pealinna, vahendas Hiina riigimeedia.

Peking kasutas õppustel hävituslennukeid, eri tüüpi sõjalaevu ja ballistilisi rakette. Analüütikud kirjeldasid õppusi kui harjutust Taiwani blokeerimiseks ja seejärel ka saarele sissetungimiseks.

Taiwani transpordiministeerium ütles pühapäeval, et kuus seitsmest «ajutisest ohutsoonist», mille suhtes Hiina oli väljastanud hoiatuse lennukitele neid vältida, ei kehti enam, mis viitab õppuste otste vähemalt osalisele kokkutõmbamisele.

Peking andis pühapäeval teada uutest sõjalistest õppustest Hiina ja Korea poolsaare vahel paikneval Kollasel merel, kus toimetatakse kuni 15. augustini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles