Esimene Ukraina viljalaev jõudis sihtsadamasse

Copy
Kaubalaev Polarnet saabus Türgis Izmiti lahes asuvasse Derince sadamasse.
Kaubalaev Polarnet saabus Türgis Izmiti lahes asuvasse Derince sadamasse. Foto: KHALIL HAMRA/AP/Scanpix

Esimeste seas Ukraina sadamatest teravilja ja toiduainete ohutu transpordi algatuse elluviimises osalenud laev Polarnet läbis edukalt İstanbuli inspektsioonirühma kontrolli ja jõudis lõppsihtkohta Türki.

«See viljaalgatuse elluviimise esimene edukas kogemus lubab olla optimistlik transpordi tulevikuväljavaadete suhtes. Täname oma partnereid ÜRO-st ja Türgist tõhusa laeva liikumise ohutuse tagamise ja maksimaalse koostöö eest kõigis lepingu täitmise järkudes,» tsiteeritakse agentuuri kodulehel Ukraina taristuminister Oleksandr Kubrakovi sõnu.

Ühtlasi tänas ta laevameeskonda valmisoleku eest olla esimeste seas, kes viljakoridori kasutama hakkavad, avades sellega tee kõigile teistele laevadele.

Taristuministeeriumi teatel peaks Polarnetiga samas karavanis sadamatest väljunud laevad Navi Star ja Rojen saabuma sihtsadamatesse umbes nädala pärast.

Teadupoolest allkirjastasid Ukraina, Türgi ja ÜRO peasekretäri António Guterres 22. juulil İstanbulis ÜRO ettepanekul Ukraina Odessa, Tšornomorski ja Pivdennõi sadamate teravilja ja toidu ohutu transpordi algatuse.

Ukraina Odessa ning Tšornomorski ja Pivdennõi sadamast on teraviljaalgatuse raames 8. augusti 2022 seisuga lahkunud juba 10 laeva maisi, päevalilleseemnete ja -õliga kogukaaluga üle 300 000 tonni. Neli saadetist, 84 500 tonni, on juba İstanbuli jõudnud ja on läbinud või on praegu ühises koordineerimiskeskuses läbivaatamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles