ÜLEVAADE ⟩ Lääne energiajanu kannustab Aafrikat keskkonna arvelt tulu püüdma

Berit Nuka
, toimetaja
Copy
Kaks mägigorillat Kongo DV idapiiri lähistel Virunga rahvuspargis. Riigi valitsus pani äsja oksjonile võimaluse puurida naftat ka väljasuremisohus inimahvide kaitsealal.
Kaks mägigorillat Kongo DV idapiiri lähistel Virunga rahvuspargis. Riigi valitsus pani äsja oksjonile võimaluse puurida naftat ka väljasuremisohus inimahvide kaitsealal. Foto: Jerome Delay/AP/Scanpix

Veel mullu lubas Kongo Demokraatliku Vabariigi president Félix Tshisekedi koos teiste maailma liidritega ÜRO kliimatippkohtumisel, et pühendub Kongo nõo vihmametsa kaitsmisele, kuid nüüd müüb riik väljasuremisohus mägigorillade kodus maad nafta ja gaasi puurimiseks.

Hoolimata rahvusvaheliste keskkonnaühenduste pahameelest toetab ettevõtmist ka Kongo DV kliimaküsimuste pealäbirääkija Tosi Mpanu Mpanu, kelle sõnul on puurimislubade oksjoni ainus eesmärk teenida piisavalt raha raskustes riigi vaesuse vähendamiseks ja majanduskasvu soodustamiseks. «See on meie prioriteet,» ütles ta usutluses The New York Timesile. «Meie prioriteet ei ole päästa planeeti.»

Kogu Aafrikat on haaranud omamoodi süsivesinikepalavik: Euroopa otsib palehigis asendust Vene naftale ja gaasile, mis on uue elu puhunud sisse Aafrika energiaprojektidele, mis vahepeal heideti kõrvale kui liiga kulukad ja keskkonnakahjulikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles