Venemaa peatab START-leppega ette nähtud USA relvastuskontrollid

Copy
Venemaa ja Valgevene relvajõudude ühised õppused tänavu veebruaris. Foto on illustratiivne.
Venemaa ja Valgevene relvajõudude ühised õppused tänavu veebruaris. Foto on illustratiivne. Foto: AFP/SCANPIX

Venemaa peatas esmaspäeval USA kohapealsed relvastuskontrollid, mis olid ette nähtud Washingtoniga sõlmitud strateegilise relvastuse vähendamise leppega Uus START.

Moskva viitas otsust põhjendades Lääne sanktsioonidele ja koroonaviirusele.

Vene välisministeerium märkis, et rajatised, mida Uue START lepingu alusel peaks kontrollitama, vabastatakse ajutiselt sellistest inspektsioonidest.

Venemaa ja USA suhted on lagunemas seoses Moskva kallaletungiga Ukrainale ja sellest tingitud kurnavate Lääne sanktsioonidega. 2010. aastal allkirjastatud Uus START on kahe suurriigi viimane kehtiv tuumalepe, mis kohustab neid piirama oma positsioonidel strateegilist tuumaarsenali 1550 lõhkepeaga ning näeb ette kontrollimehhanismid.

«Venemaa on sunnitud seda meedet kasutama Washingtoni püsiva soovi tõttu saavutada kaudselt kontrollide taaskäivitamine tingimustel, mis ei arvesta olemasolevat tegelikkust,» seisis välisministeeriumi avalduses.

Moskva süüdistas Washingtoni ka püüdes «luua ühepoolseid eeliseid» ja võtta Venemaalt «õigust viia läbi inspektsioone Ameerika pinnal».

Avalduses märgiti, et Moskval on muutunud raskeks inspektsioonide läbiviimine Ameerika pinnal lääne sanktsioonide, sealhulgas Vene lennukitele õhuruumi sulgemise ja viisapiirangute tõttu.

Moskva juhtis tähelepanu ka uuele koroonaviiruse juhtumite järsule tõusule USA-s.

«Leiame, et praegustes oludes peaksid osapooled loobuma ilmselgelt kontraproduktiivsetest katsetest START-i kontrollitegevuse taasalustamist kunstlikult kiirendada ning keskenduma kõigi selle valdkonna probleemide põhjalikule uurimisele,» lisas ministeerium.

Mullu pikendasid USA ja Venemaa strateegiliste relvade kontrolli lepet maksimaalse lubatud aja ehk viie aasta võrra.

Moskva teade tuli pärast seda, kui USA president Joe Biden kutsus Venemaad ja Hiinat üles näitama oma pühendumust tuumarelvade piiramisele. Venemaa peaks näitama üles valmisolekut uuendada tuumarelvade vähendamise pakti, kui see 2026. aastal aegub, ütles Biden.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles