Nagasaki pommitamise aastapäev: linnapea hoiatas tuumarelva kasutamise eest

Copy
Leinaseisak mälestustseremoonial Nagasaki rahupargis.
Leinaseisak mälestustseremoonial Nagasaki rahupargis. Foto: JIJI PRESS/AFP/Scanpix

Tuumarelvad kujutavad endast Venemaa sissetungi järel Ukrainasse käegakatsutavat ja kestvat kriisi, ütles Nagasaki linnapea täna, kui möödus 77 aastat hävitava aatomipommi heitmisest Jaapani linnale.

Nagasaki muutus 9. augustil 1945 maapealseks põrguks, kus hukkus 74 000 inimest. Kolm päeva varem oli tuumapomm heidetud Hiroshimale.

Tollal lõpetas Ühendriikide tuumarünnak Teise maailmasõja ning Jaapan on ainus riik, mille vastu on tuumarelva sõja ajal kasutatud.

Nüüd esitas Nagasaki linnapea Tomihisa Taue tugeva hoiatuse.

«Tänavu jaanuaris tegid USA, Venemaa, Ühendkuningriigi, Prantsusmaa ja Hiina liidrid ühisavalduse, milles kinnitasid, et tuumasõda ei saa võita ja seda ei tohi kunagi pidada,» märkis linnapea.

«Kuid juba järgmisel kuul tungis Venemaa Ukrainasse. Ähvardused tuumarelva kasutada on esitatud, tekitades külmavärinaid kogu maailmas.»

Ta rõhutas, et tuumarelva kasutamine pole enam alusetu hirm, vaid käegakatsutav ja kestev kriis. Taue esitatud hoiatuse kohaselt võib tuumarelv valla pääseda ekslike otsuste, rikete või terrorirünnakute tõttu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles