Keenialased hääletavad suurte panustega valimistel

Copy
Maasai rahvas ootab järjekorras, et anda oma hääl Keenia valimistel.
Maasai rahvas ootab järjekorras, et anda oma hääl Keenia valimistel. Foto: Ben Curtis/AP/Scanpix

Keenialased hääletavad täna oluliste panustega valimistel, kus presidendikoha pärast on võitluses kaks poliitilist raskekaallast, aga valitakse ka paljusid muid võimuesindajaid.

Keenialased loodavad võimu rahumeelset üleminekut pärast seda, kui ligi aastakümne jooksul on riiki juhtinud senine president Uhuru Kenyatta. Samal ajal kardetakse valimisvõltsinguid, mis varem on riigis põhjustanud ka verist vägivalda.

Valimistel saab osaleda enam kui 22 registreeritud hääleõiguslikku kodanikku.

Toidu ja kütuse hinnatõus ning põud on jätnud miljonid inimesed nälga ja kibe pettumus poliitilises eliidis võtab maad eriti noorte seas.

Asepresidendi ja presidendi eeldatud mantlipärija William Ruto (55) vastaseks on pikaajaline opositsioonijuht Raila Odinga (77), keda nüüd on asunud toetama ka Kenyatta.

Analüütikud on viimastel päevadel ennustanud, et kunagine poliitvang ja endine peaminister Odinga, kes taotleb presidendiametit juba viiendat korda, suudab oma nooremat rivaali napilt võita.

Kui aga kumbki kandidaat ei saavuta enam kui 50 protsendi hääletajate toetust, siis seisab esmakordselt Keenia ajaloos ees presidendivalimiste kordusvoor.

Hoolimata mudaloopimisest kampaanias ja ulatuslikust valeinfost on valimisvõitlus erinevalt varasematest kordadest möödunud suhteliselt rahumeelselt.

Samaaegselt presidendivalimistega valitakse Keenias ka senaatoreid, kubernere, parlamendiliikmeid, naiste esindajaid ning umbes 1500 erineva omavalitsuse ametikandjaid.

Kuus sõltumatut valimis- ja piiride komisjoni (IEBC) liiget vahistati eile seoses sellega, et mitmes omavalitsuses avastati ettevalmistuste käigus vigaseid hääletussedeleid.

IEBC juht Wafula Chebukati lubas, et komisjon ei kõhkle kasutamast valimisseadusi eiravate ametnike suhtes karme meetmeid.

Nii Odinga kui ka Ruto on rahvast üles kutsunud rahumeelsetele valimistele. Sellele vaatamata valitseb kartus, et kaotaja paneb tulemused kahtluse alla, mis viib võitluse tänavatele.

Riigis mäletatakse hästi 2007. aasta valimisi, millele järgnesid poliitiliselt motiveeritud etnilised kokkupõrked ning enam kui 1100 inimest tapeti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles