Afganistanis hukkus plahvatuses Pakistani Talibani üks juhte (1)

Copy
Pakistani ja Talibani lipud Afganistani ja Pakistani piiril.
Pakistani ja Talibani lipud Afganistani ja Pakistani piiril. Foto: Jafar Khan/AP/Scanpix

Pakistani Talibani kõrge komandör hukkus Ida-Afganistanis kärgatanud plahvatuses, ütles võitlejate allikas täna AFP-le.

Rühmitus Tehereek-e-Taliban Pakistan (TTP) teatas, et nende ühe keskse juhi märtrisurmaga seoses tehakse avaldus.

Ühe allika kohaselt oli tegu Abdul Waliga, kurikuulsa komandöriga, kes kasutas ka nime Omar Khalid Khorasani.

Tema surm võib tuua kaasa lõpu haprale relvarahule TTP ja Pakistani valitsuse vahel, milleni jõuti juunis, kui Afganistani Talibani vahendatud rahukõnelusi saatis edu.

Pakistani armee teatas täna, et neli sõdurit sai surma enesetapurünnakus sõjaväekonvoile Afganistaniga piirnevas Põhja-Waziristanis, kus TTP-l on suur mõju.

Pakistani ja Afganistani Taliban on kaks eraldi islamistlikku liikumist, mil on ühine vaid ideoloogia.

TTP allikas ütles AFP-le, et Wali ja kaks komandöri said surma, kui nende auto võeti sihikule Afganistani idaosa provintsis Paktikas.

«Kui me jõudsime ta sõidukini, oli see leekides, ent plahvatuse olemus on esialgu ebaselge,» ütles ta, lisades, et Wali oli tagasiteel kohtumiselt TTP juhi Noor Wali Mehsudiga.

Wali oli Pakistani võimudele pinnuks silmas juba enam kui kümme aastat.

Aastal 2014 moodustas ta Talibani sees eraldi veelgi sõjakama rühmituse Jamaat-ul-Ahrar, mis võttis omaks mõned riigi ohvriterohkeimad rünnakud, seal hulgas 2016. aasta enesetapurünnaku Lahores palmipuudepühal, kui surmas sai 75 inimest.

Kahe aasta eest teatas ta liitumisest TTP-ga ning selle aasta juunis kuulutas niinimetatud katuseorganisatsioon välja määramatu vaherahu Islamabadiga, kui Kabulis algasid rahukõnelused, mida vahendas Afganistani Taliban.

Alates Talibani võimule naasmisest mullu augustis, on Islamabad üha sagedamini kurtnud TTP rünnakute üle, peamiselt kehvasti kontrollitaval piirialal Afganistaniga.

Kabul on väljendanud selgelt, et ei luba ühelgi rühmitusel kasutada Afganistani territooriumi naaberriikide vastu vandenõude sepitsemiseks.

Eelmisel nädalal teatas president Joe Biden, et USA droonirünnakus sai Kabulis surma terrorivõrgustiku Al-Qaeda juht Ayman al-Zawahiri, mis seab kahtluse alla Talibani lubaduse mitte lubada enda juurde sõjakalt meelestatud rühmitusi.

Taliban tuli hiljem välja hoolikalt sõnastatud avaldusega, mis ei kinnitanud Zawahiri kohalolu Afganistanis ega kinnitanud tema surma.

Rahukõnelused on vihastanud Pakistanis paljusid, kes mäletavad hästi TTP jõhkraid rünnakuid, seal hulgas koolidele, hotellidele, pühakodadele ja turgudele.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles