Biden allkirjastas Soome ja Rootsi NATO-ga ühinemise protokollid (2)

Copy
Ameerika Ühendriikide president allkirjastas teisipäeval Valges Majas Soome ja Rootsi NATO-ga ühinemise protokollid. Vasakul asepresident Kamala Harris, paremal Rootsi suursaadik USA-s Karin Ulrika Olofsdotter.
Ameerika Ühendriikide president allkirjastas teisipäeval Valges Majas Soome ja Rootsi NATO-ga ühinemise protokollid. Vasakul asepresident Kamala Harris, paremal Rootsi suursaadik USA-s Karin Ulrika Olofsdotter. Foto: JIM LO SCALZO/EPA/SCANPIX

USA president Joe Biden allkirjastas teisipäeval Soome ja Rootsi NATO-ga ühinemise protokollid.

Biden ütles, et need kaks Põhjamaad saavad «tugevateks, usaldusväärseteks ja väga võimekateks uuteks liitlasteks».

Varem hääletas USA senat Soome ja Rootsi NATO-liikmesuse ratifitseerimise poolt 95 poolthäälega ühe vastu. Alliansi 30 liikmesriigist on 23 juba ratifitseerinud Helsingi ja Stockholmi liikmesuse.

Soome ja Rootsi esitasid 18. mail taotluse NATOga ühinemiseks. Türgi blokeeris taotluste arutamise, kuid hiljem võttis Ankara oma vastuväited tagasi. 29. juunil otsustas NATO juhtkond esitada neile kahele Põhjamaale ametliku kutse alliansiga liitumiseks.

NATO peasekretär Jens Stoltenberg on avaldanud arvamust, et ratifitseerimisprotsess võib kesta kuni aasta.

Biden avaldas teisipäeval tunnustust Soomele ja Rootsile, öeldes, et mõlemal on «tugevad demokraatlikud institutsioonid, tugevad relvajõud ning tugevad ja läbipaistvad majandused», mis tugevdavad NATO-t.

Valge Maja teatel rääkis Biden enne allkirjastamistseremooniat telefoni teel Rootsi peaministri Magdalena Anderssoni ja Soome presidendi Sauli Niinistöga.

President Biden õnnitles neid seoses nende NATO ühinemisprotokollide kiire parteiülese heakskiiduga USA senatis ning tervitas Soome ja Rootsi astumist sammu võrra lähemale alliansi liikmeks saamisele, edastas Valge Maja.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles