Jõustub ELi Vene söe keeld, selle tarnsiit läbi Leedu jääb lubatuks (1)

BNS
Copy
Pildil, mis on tehtud Venemaa sõjaväe korraldatud visiidi ajal Ukraina Luhanski oblastisse, on näha, kuidas kivisüsi valatakse transportimiseks vagunisse Dolžanskaja-Kapitali kaevanduses Dolžanskis.
Pildil, mis on tehtud Venemaa sõjaväe korraldatud visiidi ajal Ukraina Luhanski oblastisse, on näha, kuidas kivisüsi valatakse transportimiseks vagunisse Dolžanskaja-Kapitali kaevanduses Dolžanskis. Foto: SERGEI ILNITSKY/EPA/Scanpix

Täna, pärast Euroopa Liidu Venemaa-vastaste sanktsioonide viienda paketi üleminekuperioodi lõppu, jõustub keeld Vene kivisöe ja tahkekütuste vedamiseks läbi ühenduse.

Euroopa Komisjoni (EK) tõlgenduse kohaselt on Leedu aga sellest keelust erand: piiratud hulgal sanktsiooniga tooteid on lubatud vedada raudteitsi.

Leedu Raudtee (Lietuvos gelezinkeliai) BNSile edastatud andmetel veeti selle aasta jaanuaris-mais Venemaalt läbi Leedu Kaliningradi raudteitsi miljon tonni kivisütt.

Venemaa jätkas sanktsioonialuste kaupade transiiti Kaliningradi oblastisse ja sealt tagasi juulis, umbes kuu aega pärast seda, kui Leedu keelas selle aprillis vastu võetud ELi määruse ja EK varasema tõlgenduse alusel.

Pärast seda, kui Venemaa nimetas piiranguid Kaliningradi oblasti blokaadiks ja ähvardas vastumeetmetega, andis EK juulis välja uued täpsustused, mis lubasid alustada raudteetransiidi taas ning tänavuse kaubamahu arvutamisel tuleks lähtuda aastatel 2019–2021 veetud keskmisest kaubakogusest.

17. juunil jõustus ELi Venemaa terase ja mustmetallide sisseveokeeld, 10. juulil tsemendi, piirituse, puittoodete, klaasi, alumiiniumi, pabertoodete, kipsi, laevaosade ning 5. detsembril Venemaa nafta ja selle toodete impordi keeld.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles