Hiina teatas uudse Langya viiruse levikust (2)

Copy
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: Andy Wong / AP Photo / SCANPIX

Tänaseks kümnete teadaolevate nakatunutega uus viirus levib loomadelt inimestele ja sümptomite hulka kuuluvad palavik, väsimus, köha, isutus ja lihasevalu, kirjutab The Guardian.

Langya henipaviirusest (LayV) teavitati esimest korda Shandongi ja Henani kirdeprovintsis 2018. aasta lõpus, kuid Hiina, Singapuri ja Austraalia teadlased tuvastasid viiruse ametlikult eelmisel nädalal.

LayVi viirusesse pole ühtegi inimest surnud, kinnitas Duke'i meditsiinikooli professor Wang Linfa, teadusartikli üks autoritest ning lisas, et juhtumid ei ole seni väga tõsised ning puudub põhjus paanikaks.

Teadlaste sõnul kandus viirus tõenäoliselt loomadelt inimestele ja Taiwani tervishoiuamet jälgib nakatumise levikut. Praeguses varases staadiumis tuvastati inimestele levik peamiselt karihiirtel. Viirus avastati ka kahel protsendil testitud kodukitsedel ja viiel protsendil testitud koertel.

Teadlaste sõnul on endiselt ebaselge, kas viirus võib inimeste vahel edasi kanduda. Enamik 35 juhtumist tuvastati talunikel ja tehasetöötajatel. «Üheksa patsienti, kellel oli 15 lähikontaktset pereliiget, ei näidanud inimestevahelist LayVi ülekannet, kuid meie uuringu suurus oli inimeselt inimesele leviku seisundi kindlakstegemiseks liiga väike,» leidsid teadlased.

Taiwani haigustetõrje keskus (CDC) teatas, et nad teevad seiret ja järjestavad viiruse genoomi, vahendas Taiwani rahvusringhääling. «Agentuur uurib levikuteid ja teeb koostööd põllumajandusministeeriumiga, et uurida sarnaste haiguste esinemist,» sõnas Taiwani CDC peadirektori asetäitja Chuang Jen-hsiang.

Nakkushaiguste eksperdid on pikka aega hoiatanud, et kliimakriisi ja loodusvarade hävitamise tõttu suureneb oht zoonootilisteks levikuteks – viirused kanduvad aina tihedamini loomadelt inimestele üle.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles