Leedu president võttis Vanagaselt ja Drobiazkolt aumärgi

BNS
Copy
iluuisutajad Margarita Drobiazko ja Povilas Vanagas.
iluuisutajad Margarita Drobiazko ja Povilas Vanagas. Foto: Erikas Ovčarenko/15min.lt/Scanpix

Leedu president Gitanas Nausėda võttis täna iluuisutajatelt Margarita Drobiazkolt ja Povilas Vanagaselt aumärgid nende esinemise pärast Ukraina-vastast sõda jätkaval Venemaal.

Presidendikantselei teatel soovitas seda riigi aumärkide nõukogu.

«Ma ei kahtle, et need jäätantsijad on suurepärased sportlased, kuid teened Leedu riigi ees, mille eest neid autasustati juba 2000. aastal, kustutasid nad üheainsa küünilise teoga – osalemisega Sotšis toimunud kommertsetendusel ajal, kui Ukraina sõjas valatakse süütute inimeste verd,» ütles Nausėda videokommentaaris.

«Parimal juhul on see poliitiline kanapimedus, halvimal juhul sülitamine mõrvatud imikute, laste, naiste ja vanurite mälestusele,» lisas ta.

Aastal 2000 autasustati Drobiazkot ja Vanagast Gediminase ordeni rüütliristiga. Seaduse järgi saab riiklikud autasud tagasi nõuda, kui autasustatute tegevus häbistab neid.

Nädala alguses teatas kantselei, et kaalub uisutajatelt aumärkide äravõtmist, kui nad esinevad Sotšis Vene iluuisutaja Tatjana Navka juhitavas saates.

Navka on Venemaa presidendi pressisekretäri Dmitri Peskovi abikaasa.

Drobiazko ja Vanagas elavad Venemaal, mis alustas 24. veebruaril sissetungiga Ukrainasse täiemahulist agressioonisõda Kiievi võimude ja ukrainlaste vastu.

Mõni avaliku elu tegelane ja poliitik nõudis pärast paari Sotšis esinemise plaanide teatavaks saamist Drobiazkolt Leedu kodakondsuse äravõtmist, kuid asjatundjate sõnul riigi seadused sellist võimalust ei anna.

Presidendi sõnul näib sportlasele antud Leedu kodakondsus «praeguste tingimuste juures armetu farsina».

«Seadus ei näe ette selle tagasipööramist, Leedu nime laimamise eest kodakondsuse äravõtmist, mis tähendab, et peame algatama õigusaktide muutmise. Aitab ikka küll. Demokraatia peab suutma end kaitsta, muidu ei ole see demokraatia,» ütles Nausėda.

Presidendi pressiesindaja Ridas Jasiulionis ütles BNSile, et riigipea alustab justiitsministeeriumi, siseministeeriumi ja seimiga kodakondsusseaduse muutmise konsultatsioone.

Riigipea arvas eraldi seadlusega Leedu suurvürsti Gediminase ordeni komandöriristiga autasustatute nimekirjast välja endise KGB ohvitseri, kauaaegse Venemaa raudteejuhi, diplomaat Vladimir Jakunini autasustatu nime häbistamise eest.

Jakuninit autasustas 2002. aastal president Valdas Adamkus panuse eest Vene-Leedu suhete arendamisse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles