Berlusconi loodab septembrivalimistega poliitikasse naasta

Copy
Itaalia ekspeaminister Silvio Berlusconi pärast kohtumist postfašistliku erakonna Itaalia Vennad juhi Giorgia Meloni ja immigratsioonivastase Liiga esimehe Matteo Salviniga 20. oktoobril 2021. aastal Roomas.
Itaalia ekspeaminister Silvio Berlusconi pärast kohtumist postfašistliku erakonna Itaalia Vennad juhi Giorgia Meloni ja immigratsioonivastase Liiga esimehe Matteo Salviniga 20. oktoobril 2021. aastal Roomas. Foto: GUGLIELMO MANGIAPANE / REUTERS / SCANPIX

Skandaalne Itaalia ekspeaminister Silvio Berlusconi ütles kolmapäeval, et loodab naasta septembrikuiste parlamendivalimistega poliitikasse, millest ta on sunnitud maksupettuses süüdimõistetuna ligi kümme aastat eemal viibima.

«Ma arvan, et lõpuks esitan ma end senatikandidaadiks, nii et need inimesed, kes mind on palunud, on lõpuks rahul,» ütles 85-aastane meediaärimees raadiojaamale Rai.

Berlusconi paremtsentristlik erakond Forza Italia aitas juulis kaasa peaminister Mario Draghi kukkumisele, loobudes tema valitsuse toetamisest. Nüüd loodab ta 25. septembri valimistega uueti võimule saada.

Forza Italia kuulub parempoolsesse koalitsiooni, mille eesotsas on Giorgia Meloni juhitav postfašistlik Itaalia Vennad (FDL, Fratelli d'Italia). Koalitsiooni kuulub ka Matteo Salvini immigratsioonivastane Liiga.

Berlusconi tõrjus väiteid, et Meloni peaministriks saamise väljavaated teevad talle muret. Ta märkis, et omavahelise kokkuleppega on paika oandud, et enim hääli saanud partei valib peaministri.

«Kui selleks on Giorgia, siis ma olen kindel, et ta suudab seda rasket ülesannet täita,» ütles Berlusconi.

Siiski ärgitas ta valijaid toetama Forza Italiat kui koalitsiooni mõõdukat häält.

«Iga lisahääl Forza Italiale tugevdab koalitsiooni mõõdukat, tsentrislikku profiili,» ütles Berlusconi kolmapäeval usutluses ajalehele Il Giornale.

Berlusconi oli 1990. ja 2000. aastatel kolm korda peaminister, aga avalikus elus on ta hiiglasliku meedia- ja spordiimpeeriumi juhina domineerinud palju kauem.

Ta visati 2013. aastal maksupettuses süüdimõistmise järel senatist välja ja ta sai kuueks aastaks üldvalimistel osalemise keelu.

Aastal 2019 valiti Berlusconi Euroopa Parlamenti ja sel aastal tegi ta ebaõnnestunud katse kandideerida Itaalia presidendiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles