Rünnak peaministri vastu jätkub: Vene suursaadik Eestis süüdistab Kallast natsionalismis (40)

Aimar Altosaar
, ajakirjanik
Copy
Venemaa suursaadik Eestis Vladimir Lipajev.
Venemaa suursaadik Eestis Vladimir Lipajev. Foto: Venemaa suursaatkond

Venemaa suursaadik Eestis Vladimir Lipajev nimetas peaminister Kaja Kallase (RE) avaldust turismiviisade kohta natsionalistlikuks.

Ehkki Venemaa julgeolekunõukogu aseesimehe Dmitri Medvedevi eilse ähvarduse tõttu Vene suursaadikut välja ei kutsutud, otsib viimane nüüd tähelepanu Venemaa riigimeedias. 

Saadik ütles Venemaa riiklikule uudisteagentuurile TASS, et Kaja Kallas ei tee selliseid avaldusi esimest korda, sest ta «püüdvat end positsioneerida üle-Euroopalise mastaabiga poliitikuna». Samuti väitis saadik, et venevastasuse pealt koguvad Eesti poliitikud reitingut ja Kallase koduerakond olevat just tänu sellele retoorikale tõstnud oma populaarsust poolteist korda.

Lipajev tuletas Vene meediale meelde, et Eesti on ühinenud rahvusvahelise kodaniku- ja poliitiliste õiguste paktiga, mis peaks tagama kõigi maade kodanikele liikumisvabaduse. «Mitte kusagil pole aga formuleeringut, mis annaks võimaluse seda õigust piirata rahvustunnuse alusel,» ütles saadik Venemaa uudistekanalile.

Venemaa turismimajanduse juht Zarina Doguzova kommenteeris samas artiklis, et Vene turistid on kulutanud Euroopa maades miljardeid dollareid ning nüüd võivad need riigid sellest rahast ilma jääda.

Peaminister Kaja Kallase eilne postitus Twitteris tekitas Venemaal tugevat pahameelt. Nimelt tegi Kallas sarnaselt Soome peaminister Sanna Marinile avalduse, et Venemaa turismi jätkumine ajal, kui Venemaa peab Euroopas sõda, ei ole õige ning et turismiviisade väljastamine Euroopa Liidu tasandil tuleks peatada. 

Kommentaarid (40)
Copy
Tagasi üles