ÜLEVAADE Kohalikud vastupanuvõitlejad aitavad Ukrainal rünnata ka Krimmi

Rauno Matvejev
, toimetaja
Copy
Inimesed Novofedorivka rannas ajal, mil Sakõ lennubaasis toimus plahvatus.
Inimesed Novofedorivka rannas ajal, mil Sakõ lennubaasis toimus plahvatus. Foto: Stringer/Reuters/Scanpix

Üleeile õhtul toimus Venemaa poolt okupeeritud Krimmi poolsaarel Sakõ lennubaasis plahvatus. Moskva ametliku versiooni järgi olevat tegu olnud juhusliku õnnetusega. Kuigi Kiiev seda avalikult kinnitanud pole, oli suure tõenäosusega tegu Ukraina rünnakuga, mis tähendab, et Ukraina on saanud võimekuse rünnata kaugele Vene tagalasse.

Nõnda oleks tegu esimese korraga kaheksa aasta pikkuse sõja jooksul, kui Ukraina viis lahingutegevuse sinna, kust sai kõik alguse – Krimmi. «Sõda algas Krimmis ja peab lõppema Krimmis,» ütles president Volodõmõr Zelenskõi pärast Krimmis toimunud plahvatusi. «Krimm kuulub Ukrainale ja me ei loobu sellest eales.»

New York Times aga tsiteeris Ukraina kaitsejõudude ühte vanemametnikku, kes anonüümsuse tingimusel kinnitas, et rünnaku viis tõepoolest läbi Ukraina. Ametniku sõnul kasutas Venemaa Novofedorivkas asuvat Sakõ õhubaasi korduvalt Ukraina vägede ründamiseks, kuid keeldus ütlemast, mis relva rünnaku läbiviimiseks kasutati, sõnades vaid, et tegu oli Ukrainas toodetud «seadeldisega». The Washington Postile kinnitas sama ka USA valitsusametnik, kes sõnas, et tõenäoliselt viisid rünnaku läbi ukrainlased, kuid mitte relvaga, mille on Ukrainasse tarninud USA.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles