USA kaitseminister Lätis: suurim oht Euroopale on praegu Venemaa

BNS
Copy
Lloyd Austin ja Artis Pabriks.
Lloyd Austin ja Artis Pabriks. Foto: INTS KALNINS/REUTERS/Scanpix

Lätit külastav USA kaitseminister Lloyd Austin nimetas täna suurimaks ohuks Euroopale Venemaad.

Austin rõhutas, et USA kaitseb Läti vabadust ja selle territoriaalset jagamatust alati. Seetõttu on oluline aidata Ukrainal võita sõda Venemaaga.

«Venemaa on valinud agressiooni ja sõja. Ta tapab Ukrainas tsiviilelanikke, hävitab olulist taristut,» ütles Austin, rõhutades, et Venemaa kujutab praegu Euroopale suurimat ohtu.

USA kaitseminister uskus, et Venemaa sissetung Ukrainasse on muutnud NATO tugevamaks. Samuti suurendab Soome ja Rootsi liitumine alliansiga piirkonna julgeolekut.

Samas ei tohiks Venemaa Austini sõnul tajuda NATO-t ohuna, sest see on kaitseorganisatsioon. Kuid «Venemaa jaoks on oluline mõista, et iga rünnak NATO liikmesriigi vastu tähendab automaatselt sõda kogu NATO vastu,» meenutas ta.

Austini sõnul teeb USA koos liitlastega Ukraina võidu nimel sõjas palju. USA arutab iga nädal sõja käiku, et mõista, milliseid relvi Ukraina vajab. «Me jätkame Ukraina abistamist, tarnides võimsaid relvi, mis on osutunud sõjas Venemaa vastu tõhusaks, ja teeme seda nii kaua, kui vaja,» ütles Austin.

Läti kaitseminister Artis Pabriks ütles, et Läti väärtustab kahe riigi sõprust. Kohtumisel arutati Venemaa agressiooni Ukrainas, samuti võimalusi tugevdada NATO julgeolekut.

USA on Baltimaadele alati lähedane olnud ja praegu on koostöövõimekus jõudnud kõrgeimale tasemele, ütles minister.

Pabriks ütles ka, et ohuna Ukrainale tuleks tajuda ka naabemaad Valgevenet, sest seda «ei saa võtta iseseisva riigina». Minister leidis, et Valgevene on iseseisvuse kaotanud ja seda tuleks käsitleda agressorriigi osana.

See on Austini esimene visiit Lätti ja ühtlasi esimene USA kaitseministri külaskäik sinna pärast riigi NATO-ga liitumist 2004. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles