Ekspresident Trumpi ainus kättejäänud trump on vaikimistaktika (1)

Copy
Endine USA president Donald J. Trump.
Endine USA president Donald J. Trump. Foto: Niyi Fote / Zuma / SCANPIX

USA ekspresident Donald Trump keeldus täna vande all küsimustele vastamast New Yorgi tsiviiljuurdluses seoses arvatava pettusega tema pereäris.

Trump on viimasel nädalal pidanud tegelema mitme juriidilise asjaga, vaid mõne päeva eest otsisid Föderaalse Juurdlusbüroo (FBI) agendid läbi tema Florida osariigis Mar-a-Lagos asuva villa seoses ühe teise föderaaljuurdlusega.

New Yorgi tsiviiljuurdlus, mida juhib peaprokurör Letitia James, uurib Trumpi ettevõtte Trump Organization võimalikku väärtegevust kinnisvara hinnastamisel, kahtlustades seda laenuandjate ja maksuametnike eksitamises.

Trump ütles, et tal ei ole muud valikut kui kasutada põhiseaduse viienda muudatuse järgset õigust vaikida, et end küsimustele vastates mitte inkrimineerida.

«Keeldusin küsimustele vastamast vastavalt õigustele ja privileegidele, mille annab kodanikule Ühendriikide põhiseadus,» ütles Trump avalduses, lisades, et järgis oma advokaatide nõu.

«Kui sinu pere, firma ja kõik sinule lähedal seisvad isikud on saanud sihtmärgiks alusetus, poliitiliselt kallutatud nõiajahis, mida korraldavad advokaadid, prokurörid ja libauudiste meedia, ei ole sul valikut,» seisis avalduses.

«Kui mul oli mingeidki kahtlusi, siis minu Mar-a-Lago kodu puistamine FBI poolt esmaspäeval, vaid kaks päeva enne ütluste andmist, kõrvaldas need kahtlused täielikult.»

James kahtlustab, et Trump Organization puhus oma kinnisvarade väärtust pangalaene taotledes üles, samas pisendades nende väärtust maksuametile aru andes.

Trump ja tema vanemad lapsed Donald juunior ja Ivanka pidid vande all ütlusi andma juba juulis, kuid kuulamised lükati ekspresidendi esimese abikaasa surma tõttu edasi.

Kui James leiab finantsrikkumiste kohta tõendeid, võib ta anda Trump Organizationi kohtusse ja nõuda kahjutasu. Kriminaalsüüdistusi ta esitada ei saa, kuna tegu on tsiviilmenetlusega.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles