KOHALIK VAADE ⟩ Sotšis liuglemine võib jätta Kremli-lembesed Leedu iluuisutajad ELi passita

Vaidas Saldžiūnas
, Ajakirjanik, Vilnius
Copy
Povilas Vanagas ja Margarita Drobiazko 2017. aastal Vilniuses etenduses «Rokksümfoonia jääl».
Povilas Vanagas ja Margarita Drobiazko 2017. aastal Vilniuses etenduses «Rokksümfoonia jääl». Foto: Julius Kalinskas/15min.lt/Scanpix

Kätte on jõudnud aeg valida – kas toetad Kremli algatatud sõda Ukrainas või oled avalikult selle vastu, vahepealset võimalust pole. Selle tegi eile taas kord selgeks ka Leedu president Gitanas Nausėda, kui võttis kuulsalt iluuisupaarilt teenetemärgid ja seadis kahtluse all nende kodakondsusegi.

Raske valiku ette sattus Leedu kõigest mõni päev pärast seda, kui Eesti ja Läti teatasid soovist, et kõik Euroopa Liidu (EL) maad lõpetaks Vene kodanikele turismiviisade väljastamise, sest venelastel ei tohiks olla võimalik Euroopas vabalt reisida ajal, mil Kremli sõjategevus laastab Ukrainat.

Selle valguses otsustas Leedu tegutseda julgelt. President Nausėda allkirjastas eile määruse, millega võttis nüüdseks karjääri lõpetanud jäätantsijatelt Margarita Drobiazkolt ja Povilas Vanagaselt tagasi Suurvürst Gediminase ordeni rüütliristi.

Veel paar aastat tagasi olnuks mõeldamatu, et Leedu legendaarne uisupaar võiks saada seesuguse karistuse, kuid oma telepöördumises pärast riiklike teenetemärkide komisjoni erakorralist kohtumist oli president enda kohta ebatavaliselt nobe ja otsusekindel. Seejuures võib tegu olla alles algusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles