Uuring: Arktika soojeneb neli korda kiiremini kui muu Maa (2)

Copy
Arktika merejää.
Arktika merejää. Foto: Postimees / NASA / Scanpix

Arktika on soojenenud viimase 40 aasta jooksul kiiremini kui ülejäänud maakera, ilmneb neljapäeval avaldatud uuringust, mille põhjal alahindavad kliimamudelid pooluste soojenemise taset.

ÜRO kliimateadlaste 2019. aasta eriraportis öeldi, et Arktika soojeneb üle kahe korra maakera keskmisest kiiremini. Selle põhjuseks on protsess, mida tuntakse polaarvõimenduse nime all.

See tähendab, et merejää ja -lumi, mis muidu Päikese soojust tagasi peegeldavad, sulavad mereveeks, mis aga seda neelab.

Teadlased on ammu üksmeelsel seisukohal, et Arktika soojeneb kiiresti, aga hinnangud sellele kiirusele erinevad, samuti Arktika geograafiline määratlus.

Norra ja Soome teadlaste rühm analüüsis nelja komplekti temperatuuriandmeid, mis on kogutud alates 1979. aastast satelliidiuuringutega kogu põhjapolaarjoonest põhja jääval alal.

Nad leidsid, et Arktika on soojenenud kümne aasta kohta keskmiselt 0,75 kraadi Celsiust ehk ligi neli korda kiiremini kui ülejäänud planeet.

«Kuna kirjandusest on teada, et Arktika soojeneb umbes kaks korda kiiremini kui maakera, siis minu jaoks oli pisut üllatav, et meie arv oli harilikust nii palju suurem,» ütles uuringu kaasautor, Soome Meteoroloogiainstituudi teadlane Antti Lipponen.

Ajakirjas Communications Earth & Environment avaldatud töös on näidatud olulisi piirkondlikke erinevusi põhjapolaarjoonest põhja jäävate alade soojenemises.

Nii näiteks on Põhjajäämere Euraasia osa Teravmägede ja Novaja Zemlja lähedal soojenenud alates 1979. aastast 1,25 kraadi kümne aasta kohta – seitse korda kiiremini kui muu maailm.

Teadlased avastasid, et isegi uusimad kliimamudelid ennustavad Arktika soojenemist keskmiselt kolmandiku võrra aeglasemalt, kui näitavad nende uurimisrühma andmed.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles