Eksitavad hiidplakatid ärgitavad kahaneva elanik­konnaga Poolas rahvast lapsi saama (2)

Copy
Varssavi katolikuühenduse kampaania plakat juhib tähelepanu Poola kahanevale sündimusele.
Varssavi katolikuühenduse kampaania plakat juhib tähelepanu Poola kahanevale sündimusele. Foto: WOJTEK RADWANSKI/AFP/Scanpix

Reklaamtahvleid on võimatu mitte märgata: suurtel ja üle kogu Poola välja pandud plakatitel on kaks blondi tüdrukut säravvalgetes rõivastes keset viljapõldu. Kiri pildi kõrval küsib: «Kus on need lapsed?»

Juures on ka piktogramm, mis kujutab kahanevat sündimust, väites, et 1950. aastatel oli keskmises Poola peres viis last, 1980. aastateks oli see langenud kolmele ning praegu on üks ja pool.

Plakatid lasi hiljuti üles panna üks katoliiklik ühendus ning nende tänavapilti ilmumine on toonud kaasa tulise debati konservatiivide juhitavas riigis, kus perekonda ja reproduktiivõigusi puudutavad teemad on pidevaks pingeallikaks.

Kõrvaltvaatajad on olnud nobedad tähelepanu juhtima, et plakatil välja toodud arvud on valed: ametliku statistika järgi oli Poola naistel 1950. aastatel keskmiselt vähem kui neli last. Ometi ei saa mööda vaadata faktist, et praeguse näitajaga, 1,4 last naise kohta, on Poola allpool Euroopa Liidu (EL) keskmist ning ka rahvastiku taastetaset.

Tagasi üles