KOHALIK VAADE ⟩ Leedu asub kriitikat trotsides migrantide üle piiri surumist seaduslikuks muutma (2)

Vaidas Saldžiūnas
, Ajakirjanik, Vilnius
Copy
Leedu sõdurid mullu novembris migrandikriisi ajal valvamas sõiduteed Valgevene piiri lähistel Druskininkais.
Leedu sõdurid mullu novembris migrandikriisi ajal valvamas sõiduteed Valgevene piiri lähistel Druskininkais. Foto: MINDAUGAS KULBIS/AP/Scanpix

Kui idealistlikku nägemust inimõigustest hakatakse näpuga järge ajades taga otsima päris sõjaolukorras, tekib paratamatult konflikt. Nõnda ongi nüüd juhtunud mitme inimõigusorganisatsiooni Amnesty Internationali (AI) raportiga, mis on mitmes riigis saanud kriitika osaliseks.

Viimased paar nädalat on AI-le üsna rasked olnud. Raport pealkirjaga «Ukraina lahingutaktika ohustab tsiviilelanike elusid», milles süüdistatakse Ukraina kaitsejõude enda tsiviilelanike eludega hooletult mängimises, on saanud laialdase hukkamõistu nii Ukraina ametnikelt, sõjandusekspertidelt, aga ka märkimisväärselt osalt rahvusvahelisest üldsusest.

Siis aga ilmus USA telekanalis CBS dokumentaalfilm nimega «Ukraina relvastamine», kus nüüdseks kurikuulsaks saanud AI raporti üks koostajaid Donatella Rovera, kes töötab AIs kriisiohjamise vanemnõunikuna ja kes on miskipärast olnud kriitiline Ukraina ja Eesti kaitsehangete osas, esitas küsitavaid väiteid Ukrainale tarnitud relvade kohta.

Dokumentaalfilmi tutvustav reklaamiklipp eemaldati eetrist pärast seda, kui kehva montaaži tulemusena rebiti mõnede saateosaliste argumendid kontekstist välja, jättes nõnda väära mulje, et Ukrainale saadetavatest relvadest jõuab rindele vaid 30 protsenti.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles