Trumpi valduste läbiotsimise loa andis isiklikult justiitsminister

Copy
USA ekspresidendi Donald Trumpi häärber Floridas Mar-a-Lagos.
USA ekspresidendi Donald Trumpi häärber Floridas Mar-a-Lagos. Foto: Marco Bello / Reuters / Scanpix

USA justiitsminister Merrick Garland ütles eile, et kiitis isiklikult heaks läbiotsimise ekspresident Donald Trumpi Florida valdustes.

Garland ei avaldanud pretsedenditu läbiotsimise põhjust, kuid mõistis hukka sellele järgnenud alusetud rünnakud Föderaalsele Juurdlusbüroole (FBI) ja justiitsministeeriumile.

«Ma kiitsin läbiotsimismääruse taotlemise otsuse isiklikult heaks,» ütles Garland esmaspäevase läbiotsimise kohta Trumpi Mar-a-Lago häärberis ja lisas avalduses, et selline otsus ei sünni lihtsalt.

Minister ütles, et ei saa eetiliste kohustuste tõttu läbiotsimise põhjust avaldada, aga palus Florida kohtunikul selle sisu avada, sest Trump on toimungut avalikult kinnitanud ning selle vastu on põhjandatud avalik huvi.

Trump, kellele anti läbiotsimismääruse koopia, on seni keeldunud selle sisu avalikustamast, aga ta ütles eile õhtul, et ei ole selle avamise vastu. «Ma mitte ainult ei vastusta nende dokumentide avaldamist, vaid astun sammu kaugemale ja ÄRGITAN neid dokumente otsekohe avaldama,» kirjutas ekspresident sotsiaalmeediakanalis Truth Social.

Teises postituses kordas Trump väidet, et läbiotsimine oli pretsedenditu õiguskaitse poliitilise relvana kasutamine.

Trumpi esindajad on öelnud, et FBI otsis Mar-a-Lagost tema presidendiametiga seotud toimikuid ja saladokumente, mis olid pärast ametiaja lõppu Trumpi kätte jäänud. USA meedia andmetel otsis FBI saladokumente, mille Trump oli 2021. aasta jaanuaris Valgest Majast lahkudes kaasa võtnud.

Ajaleht Washington Post kirjutas neljapäeval anonüümsetele allikatele viidates, et FBId huvitasid muu hulgas tuumarelvadega seotud salajased dokumendid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles