Iraan vihjas kriitilise tuumaleppega nõustumisele

Copy
Iraani president Ebrahim Raisi.
Iraani president Ebrahim Raisi. Foto: Iranian Presidency / ZUMA / SCANPIX

Iraan võib nõustuda Viinis sobitatud kompromissiga 2015. aasta tuumaleppe taastamise kohta, kirjutas täna riiklik uudisteagentuur IRNA.

Lepe, mis nägi ette Iraani tuumaprogrammi piiramist, on varjusurmas olnud alates 2018. aastast, kui Ühendriigid sellest president Donald Trumpi juhtimisel välja astusid.

Suurriigid ootavad nüüd Teherani vastust «lõpptekstile», mille esitas 26. juulil EL-i välispoliitikajuht Josep Borrell.

«Euroopa Liidu ettepanekud on vastuvõetavad tingimusel, et need annavad Iraanile tagatisi punktides, mis on seotud sanktsioonide ja kaitsemeetmetega,» kirjutas IRNA viitega nimetule Iraani diplomaadile, kes tõi välja ka vaidluse ÜRO Rahvusvahelise Aatomienergiaagentuuriga (IAEA).

Suurbritannia, Hiina, Prantsusmaa, Saksamaa, Iraan ja Venemaa taasalustasid mitu kuud soikus olnud läbirääkimisi läinud nädalal. Kaudselt osaleb kõnelustel ka USA.

EL-i juhitud läbirääkimised ühise kõikehõlmava tegevuskava (JCPOA) ehk tuumaleppe taastamise üle algasid aprillis 2021.

Euroopa Liit teatas teisipäeval, et ootab Teheranilt ja Washingtonilt lõpptekstile «väga kiiret» vastust.

2015. aasta Iraani tuumalepe nägi ette Iraani sanktsioonide leevendamist tuumaprogrammi kärpimise eest, mis pidi tagama, et Teheran ei arenda tuumarelva.

Iraan nõudis pühapäeval, et IAEA lahendaks täielikult küsimused, mis on seotud tuumamaterjalidega deklareerimata asukohtades.

Iraani allikad on väitnud, et peamine takistus leppe taastamisele on olnud IAEA uurimine Iraani deklareerimata objektidelt leitud tuumamaterjali jälgede kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles