TAUST ⟩ Kuidas lootusetult haiged Ukrainas elus püsivad

Dmytro Moroz
, portaali Rus.Postimees erikorrespondent
Copy
Ljubõško Melitopoli arstidele ravimeid üle andmas.
Ljubõško Melitopoli arstidele ravimeid üle andmas. Foto: Jekaterina Nestserenko

Melitopoli elaniku Jekaterina Nesterenko lapsed ootavad oma maja keldris õhuhäire lõppemist. Jekaterina on loonud sinna minihaigla, kus tema tütrel Pelagejal on kõik ellujäämiseks vajalikud ravimid.

Elu ei olnud ka enne sõda kerge, kuid nüüd on iga uus päev neile otsekui ellujäämise eksam. Nüüd paluvad abi Ukraina okupeeritud aladele jäänud inimesed, kellel on kaasasündinud või elu jooksul saadud rasked haigused. Ukrainlased, kellel õnnestus okupatsioonist välja murda, meenutavad seda õudusega. Seal pole praegu tervelgi inimesel lihtne ellu jääda, haiged on aga lihtsalt surema jäetud. Ravimid ja toit hakkavad lõppema. Abi vajavad nii täiskasvanud kui ka lapsed.

Lapsed varjendis

Nesterenko on aastaid võidelnud oma kaheksa-aastase tütre Pelageja elu eest. Tüdrukul on üks raskemaid tsüstilise fibroosi vorme. Ta teeb iga päev seitse inhalatsiooni hüpertoonilise soolalahusega, neli korda aastas võitlevad arstid tema elu eest intensiivravis. Üheks kuuks vajalike ravimite kogus maksab hinnanguliselt üle tuhande euro. Seda eeldusel, et ägenemisi ei esine. Iga uus haigushoog suurendab oluliselt Pelageja elu maksumust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles