Colombia valitsus alustab taas rahukõnelusi ELNi mässulistega

Copy
Colombia Rahvuslik Vabastusarmee (ELN).
Colombia Rahvuslik Vabastusarmee (ELN). Foto: LUIS ROBAYO/AFP/SCANPIX

Colombia valitsus andis eile rohelise tule rahukõneluste jätkamisele riigi suurima tegutseva sissirühmitusega Rahvuslik Vabastusarmee (ELN), asudes täitma eelmisel nädalal ametisse astunud vasakpoolse presidendi Gustavo Petro valimislubadust.

Colombia valitsusametnikud kohtusid eile Havannas ELNi liikmetega ja Bogotá teatas, et tunnustab ametlikult dialoogi rahu saavutamiseks.

«Pooled on üksmeelel vajaduses taasalustada dialoogiprotsessi faktidega, mis näitavad Colombia ühiskonnale ja maailmale, et see on tegelik,» ütles rahuvolinik Danilo Rueda.

Kohtumise juures viibisid kõneluste garantriikide Norra ja Kuuba ametnikud ning ÜRO peasekretäri ja Colombia episkopaalse konverentsi esindajad.

Nooruses sissirühmitusse M-19 kuulunud Petro on lubanud ellu viia 2016. aasta rahukokkuleppe, millega mässuliste rühmitus Colombia Revolutsioonilised Relvajõud (FARC) pani pärast ligi 60 aastat kestnud võitlust relvad maha.

Endine Bogotá linnapea on lubanud edendada ka läbirääkimisi ELNi ja teiste relvarühmitustega ning teha lõpu valitsuse uimastisõjale, mis tema arvates on läbi kukkunud.

President ütles Bogotás pressikonverentsil, et ELNiga kõneluste alustamine on järkjärguline protsess, esmalt vaadatakse üle, kuhu nelja aasta eest jõuti ja mis sellest on võimalik päästa.

Toonased kõnelused katkesid ettevalmistavas etapis, kui 2018. aastal tuli võimule parempoolne president Iván Duque.

ELN, mis jäi pärast FARCi desarmeerimist Colombia ainsaks tunnustatud sissirühmituseks, väljendas valmisolekut rahukõnelusteks kohe, kui tuli teade Petro valimisvõidust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles