Itaalia Garda järve veetase on põua tõttu pea kõigi aegade madalaim

Copy
Sirmione poolsaar Garda järve lõunaosas, kus põud on toonud vee alt välja pleekinud kaljud. 12. august. 2022.
Sirmione poolsaar Garda järve lõunaosas, kus põud on toonud vee alt välja pleekinud kaljud. 12. august. 2022. Foto: ANTONIO CALANNI/AP/Scanpix

Itaaliat tabanud aastakümnete rängim põud on toonud kaasa riigi suurima järve Garda veetaseme languse peaaegu mõõtmisandmete madalaimale tasemele.

Päevavalgele on tulnud seni vee alla jäänud rannakaljud ja vesi on soe nagu Kariibi meres.

Itaalia populaarse pika suvenädalavahetuse eel järve äärde suvitama saabunud puhkajaid tervitas senitundmatu maastik. Järve lõunaosas Sirmione poolsaarel on tavapärane rannajoon taandunud kaugele sisemaale ja välja on tulnud pleekinud kaljud.

«Me käisime siin eelmisel aastal, meile meeldis ja me tulime sel aastal tagasi,» rääkis turist Beatrice Masi. «Selgub, et maastik on kõvasti muutunud. Olime saabudes pisut ehmunud, sest läksime harilikule jalutuskäigule järve äärde, aga vett seal ei olnud.»

Põhja-Itaalias ei ole mitu kuud vihma sadanud ja ka lund oli sel talvel 70 protsenti tavapärasest vähem. Seetõttu on kuivale jäänud suured jõed nagu Po, mis kulgeb läbi Itaalia põllumajandus- ja tööstuspiirkondade.

Põua käes vaevlevad sel suvel ka Hispaania, Portugal, Prantsusmaa, Suurbritannia, Saksamaa, Holland ja teised Euroopa riigid.

Po jõe veepuudus on tekitanud põlluharijatele miljardite eurode väärtuses kahju, sest põldude ja riisiistanduste niisutuseks kasutatakse harilikult jõevett.

Selle korvamiseks lasid võimud rohkem vett Garda järvest kohalikesse jõgedesse, aga juuli lõpus otsustati järve ja sellega seotud turismi kaitseks veekoguseid vähendada.

Eilse seisuga oli Garda veetase 32 sentimeetrit alla normi. Veel madalam on see olnud 2003. ja 2007. aastal.

Garda linnapea Davide Bedinelli kurtis, et tal tuleb seista hea nii põllumeeste kui turismitööstuse eest. Tema sõnul on tänavune turismihooaeg kõigest hoolimata eelmistest parem, ehkki juuli lõpu kuumalaine tõttu jäid paljud sakslased tulemata.

«Põud on fakt, millega me peame sel aastal tegelema, aga turismihooaeg ei ole ohus,» kirjutas Bendinelli 20. juulil Facebookis.

Ta kinnitas, et Garda veetase alaneb kaks sentimeetrit päevas.

Järvevesi on augusti keskmisest märksa soojem. Reedel mõõdeti 26 kraadi, mis läheneb Kariibi mere keskmisele 27 kraadile. Gardas on tavalisel aastal vesi augustis keskeltläbi 22 kraadi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles