India: Hiina luurelaev maskeerus teadus- ja uurimisaluseks

Copy
Colombo sadam Sri Lankal. Foto on illustratiivne.
Colombo sadam Sri Lankal. Foto on illustratiivne. Foto: ADNAN ABIDI / REUTERS / SCANPIX

Sri Lanka valitsus andis täna vastuolulisele Hiina uurimislaevale loa saarel randuda, ehkki naaberriik India kardab, et laeva eesmärk on sõjaväerajatiste järele luuramine. 

Rahvusvahelistes laevadus- ja analüüsiportaalides teadus- ja uurimisaluseks nimetatud Yuan Wang 5 alustas teed Hiina sadamalinnast Jiangyinist ning pidi jõudma hiinlaste juhitavasse Sri Lanka Hambantota sadamasse eelmisel neljapäeval.

Siis palus Colombo sadam Pekingil laeva visiidi India vastuseisu tõttu määramata ajaks edasi lükata.

India väitel on tegu luurelaevaga, mis on varustatud kosmost ja satelliite jälgivate seadmetega ning mida saab kasutada toetamaks mandritevaheliste ballistiliste rakettide starte.

New Delhi kardab Pekingi kohalolekut India ookeanis ja mõju Sri Lankale, mis peaksid tema arvates kuuluma kindlalt India mõjusfääri.

Laupäeval teatas aga Sri Lanka sadamaülem Nirmal P Silva, et sai välisministeeriumilt korralduse anda lavale luba 16.-22. augustini Hambantota sadamas viibida.

Välisministeeriumi allikad kinnitasid, et Colombo uuendas algselt 12. juulil välja antud randumisluba. 12. juuli oli päev enne ekspresident Gotabaya Rajapaksa põgenemist kuid väldanud majanduskriisist ajendatud protestide mõjul.

Sadamaametnike teatel oli laev reede õhtul Sri Lankast 1000 kilomeetrit kagus ning suundus aeglaselt Hambantota süvasadama poole.

Sri Lanka rentis 2017. aastal sadama 1,2 miljardi dollari eest 99 aastaks Hiinale. Summa on väiksem kui 1,4 miljardit dollarit, mis Sri Lanka selle ehitamise eest ühele Hiina ettevõttele maksis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles