Moskva: Venemaa ja USA arutavad korvpallitähe vahetamist surmakaupmehe vastu (1)

Copy
Vene relvakaupmees Viktor But, USA korvpallitäht Brittney Griner ja USA endine merejalaväelane Paul Whelan, kelle vahetamise üle Moskva ja Washington läbirääkimisi peavad.
Vene relvakaupmees Viktor But, USA korvpallitäht Brittney Griner ja USA endine merejalaväelane Paul Whelan, kelle vahetamise üle Moskva ja Washington läbirääkimisi peavad. Foto: NICOLAS ASFOURI/AFP/SCANPIX

USA ja Venemaa arutavad vangidevahetust, kus kurikuulus Vene relvakaupmees Viktor But käiakse välja Ameerika korvpallitähe Brittney Grineri vastu, ütles täna Vene diplomaat.

Venemaa tunnistab esimest korda kõnelusi surmakaupmehena tuntud Buti ja kahekordse olümpiavõitja Grineri vahetamiseks.

«Arutelu selle väga tundliku vahetusteema üle käib meie presidentide valitud kanalite kaudu,» ütles Vene välisministeeriumi Põhja-Ameerika osakonna juhataja Aleksander Dartšijev riiklikule uudisteagentuurile TASS.

«Vaikne diplomaatia jätkub ja peaks kandma vilja, kui Washington muidugi on ettevaatlik ega lange propaganda ohvriks,» lisas ta.

Grineri peeti veebruaris Moskvasse saabudes lennujaamas kinni ning talt leiti väike kogus veipe ja kanepiõli. Augusti algul mõistati korvpallur süüdi uimastite smugeldamises ja hoidmises ning kohus määras talle üheksa-aastase vangistuse.

But peeti kinni 2008. aastal Tais ja anti välja USA-le, kus mõisteti 2012. aastal maailma kõige verisemates konfliktides mässulistele relvade müümise eest 25 aastaks vangi.

Venemaa on taotlenud pikka aega tema vabastamist.

Endine USA suursaadik ÜRO-s Bill Richardson avaldas eelmisel nädalavahetusel lootust, et kaks-kahe-vastu vangidevahetus Venemaaga saab teoks.

USA soovib vabastada Grinerit ja endist merejalaväelast Paul Whelanit, kes mõisteti 2020. aasta juunis spionaažis süüdistatuna 16 aastaks vangi.

Ühendriikide välisminister Antony Blinken ütles juuli lõpus, et USA on esitanud Venemaale ameeriklastest vangide osas tõsise pakkumise, kuid keeldus kinnitamast, et see hõlmab Buti vabastamist.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles