Letta: Itaalia parempoolsed on oht Euroopa demokraatiale (4)

Copy
Itaalia Demokraatliku Partei juht ja endine peaminister Enrico Letta.
Itaalia Demokraatliku Partei juht ja endine peaminister Enrico Letta. Foto: REMO CASILLI/REUTERS/Scanpix

Itaalia Demokraatliku Partei juht Enrico Letta hoiatas täna pöördumises rahvusvahelisele publikule, et Itaalia rahvuskonservatiivsed erakonnad kujutavad ohtu Euroopa demokraatiale ja lubas valimisvõidu korral jätkata riigi senist euroopameelset kurssi.

Inglise, prantsuse ja hispaania keeles avaldatud videopöördumine oli vastus paremäärmusliku Itaalia Vennaskonna juhile Giorgia Melonile, kes tegi sel nädalal sarnase kolmekeelse avalduse, kus püüdis tõrjuda tema pihta suunatud kriitikat.

Meloni, kelle partei kasutab uusfašistidelt laenatud sümboolikat, ütles 10. augustil avaldatud videos, et Itaalia parempoolsed on fašismi ajalukku jätnud.

Vasaktsentristlik Demokraatlik Partei ja Itaalia Vennaskond on 25. septembril peetavate valimiste eel arvamusküsitlustes tasavägised, kuid kummalgi ei ole piisavat toetust, et võidu korral üksi võimule pääseda.

Kui parempoolsed on moodustanud valimiste eel koalitsiooni, kuhu kuuluvad Itaalia Vennaskond, Matteo Salvini Liiga ja Silvio Berlusconi Forza Italia, siis vasakpoolsetel on jõudude koondamisega raskusi.

«Jätkame võitlust, et veenda itaallasi valima meie poolt ja mitte andma häält neile; valima Itaalia poolt, mis on Euroopa südames,» ütles Letta videopöördumises.

Ta tõi välja ohu Euroopa solidaarsusele, mida kujutab vetoõigus, mida parempoolsed liidrid nagu Viktor Orbán ja teised Itaalia parempoolsete liitlased kasutavad, et nurjata sanktsioone Venemaa vastu ja ühist rändepoliitikat.

«Meil on vaja tugevat Euroopat, tervet Euroopat, solidaarset Euroopat. Ja me saame selle ainult siis, kui Euroopa riikides ei ole rahvuslust,» lausus ta.

«Euroopa on alati olnud meie DNAs, sest usume, et koostöö riikide vahel ja ühiste lahenduste leidmine on paremad, kui lahendused, mis on pelgalt riiklikud või rahvuslikud,» ütles Letta.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles