Zelenskõi: Venemaa šantaaž tuumajaamaga mobiliseerib maailma terroriga võitlema

BNS
Copy
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi.
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi. Foto: Ukraina presidendiamet/Zuma Press Wire/Scanpix

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi ütles laupäevaõhtuses videopöördumises, et Venemaa šantaaž Zaporižžja tuumaelektrijaama ümber vaid mobiliseerib üleilmseid jõupingutusi terrori vastu.

«Okupandid püüavad erakordselt küüniliselt inimesi hirmutada, kasutades Zaporižžja tuumajaama,» vahendas Zelenskõi sõnu portaal Unian.

«Nad sisuliselt varjavad end jaamaga, et tulistada Nikopolit ja Marganetsi. Nad korraldavad pidevaid provokatsioone tuumajaama territooriumi tulistamisega ja püüavad tuua piirkonda lisajõude, et meie riiki ja kogu vaba maailma veel enam šantažeerida,» rõhutas Zelenskõi.

Ta lisas, et kui keegi Venemaal arvab, et see neile midagi annab, siis nad eksivad.

«Venemaa šantaaž üksnes mobiliseerib veel enam globaalseid jõupingutusi vastuseismisel terrorile. Iga päev Vene kontingendi viibimist Zaporižžja tuumaelektrijaama alal suurendab sedavõrd radiatsiooniohtu Euroopale, et isegi külma sõja haripunktis midagi sellist ei olnud,» märkis riigipea.

Zelenskõi sõnul teevad Ukraina diplomaadid ja partnerriikide esindajad kõik selleks, et uued sanktsioonid Venemaa vastu blokeeriksid Venemaa aatomisektori.

«Ja kõik terroririigi ametiisikud, aga samuti nende aitajad selles šantaažioperatsioonis tuumajaamaga peavad vastust andma rahvusvahelises kohtus,» ütles ta.

President lisas, et iga Vene sõdur, kes jaama pihta või jaama kattevarjus tulistab, peab mõistma, et temast saab Ukraina eriteenistuste, luure ja sõjaväe eriline sihtmärk.

Venemaa tungis 24. veebruari varahommikul sõda välja kuulutamata kallale Ukrainale, rünnates nii sõjalisi kui ka tsiviilobjekte.

Juuli keskel teatas Volodõmõr Zelenskõi, et Venemaa on tulistanud Ukraina territooriumile üle 3000 raketi.

Ukraina relvajõudude andmeil on riigi pinnal 13. augusti seisuga hävitatud juba 43 400 vaenlase sõdurit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles