Põhja-Korea sarjas ÜRO juhi tuumadesarmeerimise üleskutset (1)

Copy
Põhja-Korea tuumakompleks Yongbonis.
Põhja-Korea tuumakompleks Yongbonis. Foto: Maxar Technologies / Reuters / Scanpix

Põhja-Korea sarjas täna ÜRO peasekretäri António Guterresi, kes kutsus Souli külastades üles Pyongyangi täielikule ja tõendatud tuumarelvituks muutmisele, nimetades tema sõnu ohtlikeks.

Lõuna-Koreas kahepäevasel visiidil viibinud Guterres väljendas «selget pühendumust» Põhja-Korea tuumadesarmeerimisele, nimetades seda «põhieesmärgiks, mis võimaldab tuua rahu, julgeoleku ja stabiilsus kogu piirkonda».

USA ja Lõuna-Korea ametnikud on korduvalt hoiatanud, et Põhja-Korea valmistub läbi viima oma seitsmendat tuumakatsetust.

Põhja-Korea asevälisminister Kim Son-gyong mõistis aga ÜRO juhi hukka, süüdistades teda poolehoius USA vaenulikule poliitikale.

«Ma ei saa jätta väljendamata sügavat kahetsust ÜRO peasekretäri sõnade pärast, milles puudub erapooletus ja õiglus,» vahendas Korea ametlik uudisteagentuur KCNA tema sõnu.

Kim ütles, et Põhja-Korea «täielik, tõendatav ja pöördumatu tuumadesarmeerimine» on «KRDV suveräänsuse rikkumine».

«Soovitame peasekretäril Guterresel olla ettevaatlik selliste ohtlike sõnade ja tegudega, mis on nagu bensiini tulle valamine,» lisas ta.

Pyongyang süüdistas neljapäeval Lõuna-Koread oma Covidi-puhangus ning ähvardas selle võimud «minema pühkida».

Põhja-Korea on tänavu seni viinud rekordilise arvu relvakatsetusi, tulistades sealhulgas esimest korda alates 2017. aastast mandritevahelise ballistilise raketi kogu selle laskeulatuses.

Juulis ütles Põhja-Korea liider Kim Jong-un, et tema riik on «valmis mobiliseerima» oma tuumaheidutuse mis tahes tulevases sõjalises konfliktis USA ja Souliga.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles