EL noomib naiste meeleavalduse laiali ajanud Talibani

Copy
Naiste meeleavaldus Kabulis 13. augustil 2022.
Naiste meeleavaldus Kabulis 13. augustil 2022. Foto: WAKIL KOHSAR / AFP / SCANPIX

Euroopa Liit avaldas täna äärmist muret naiste ja tüdrukute olukorra halvenemise üle Afganistanis, kus Taliban oli päev varem ajanud laiali naiste meeleavalduse.

Talibani võitlejad ajasid laupäeval õhku tulistades laiali leiba, tööd ja vabadust nõudnud naiste meeleavalduse Kabulis, pekstes osalejaid püssipäradega.

Protestimarsi vastu rakendatud vägivald ilmestab rangeid piiranguid, mis aasta eest võimu haaranud Taliban on naistele kehtestanud.

«ELile teeb iseäranis muret Afganistani naiste ja tüdrukute saatus, kellelt on võetud ära vabadus, õigused ning juurdepääs põhiteenustele nagu haridus,» ütles ELi välispoliitikajuht Josep Borrell avalduses.

«EL rõhutab, et Afganistanil tuleb pidada kinni rahvusvahelistest lepetest, milles ta on riigina osaline, ning tagama ja kaitsma majandus-, ühiskondlikke, kultuuri-, kodaniku- ja poliitilisi õigusi ning lubama kõigil afgaanidel olla täielikult, võrdselt ja mõttekalt esindatud ja osaleda riigi juhtimises.»

Borrell lisas, et ÜRO Julgeolekunõukogu resolutsioonidest lähtuvalt ei tohi Afganistan olla ka julgeolekuohuks ühelegi teisele riigile.

Taliban on väitnud, et ei teadnud midagi Al-Qaeda juhi Ayman al-Zawahiri viibimisest Afganistanis, mis tuli päevavalgele 2. augustil, kui USA teatas tema tapmisest Kabulis tehtud droonirünnakus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles