ÜLEVAADE ⟩ Zaporižžja tuumaelektrijaam muutub aina ohtlikumaks lahingutandriks

Rauno Matvejev
, toimetaja
Copy
Vene sõdur Zaporižžja tuumaelektrijaama ees 4. augustil.
Vene sõdur Zaporižžja tuumaelektrijaama ees 4. augustil. Foto: Aleksander Ermotšenko/Reuters/Scanpix

Pinged Zaporižžja tuumaelektrijaama ümber ei näita vaibumise märke ning Enerhodari linnapea Dmõtro Orlovi hinnangul tõuseb sõjategevusest tingitud katastroofioht Euroopa suurimas tuumajaamas iga päevaga. Nõnda on kohalikud hakanud Venemaa okupeeritud Enerhodarist, kus tuumajaam asub, massiliselt lahkuma, sest võimalik tuumakatastroof koos sõjategevusega ei jäta muud võimalust.

Kuna sõjategevus on pöördunud lõunasse ning käivad spekulatsioonid Ukraina vasturünnakust Hersoni linna vabastamiseks, on Vene väed kohalike ametnike sõnul asunud kasutama ära Zaporižžja tuumaelektrijaama ümbritsevat ala, et anda suurtükituld teisel pool Dnepri jõge asuvate Ukraina vägede pihta Nikopoli linnas.

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi sõnas, et Vene väed püüavad tuumaelektrijaama lähedusest rünnakute läbiviimisega inimesi hirmutada, andes ka Moskvale hoiatuse: kõik tuumaelektrijaamas asuvad Vene üksused on «erilised» sihtmärgid Ukraina eriteenistustele ja kaitsejõududele.

«Nad varjavad end tuumaelektrijaama taha, et tulistada Nikopoli ja Marhanetsi linna pihta,» ütles Zelenskõi, sõnades, et Vene väed ründavad provokatsiooni eesmärgil ka enda okupeeritud ala tuumajaama ümbruses eesmärgiga tekitada umbusaldust Ukraina kaitsejõudude vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles