ÜLEVAADE ⟩ Tänavune suvi lööb Euroopas süngeid põlengurekordeid

Berit Nuka
, toimetaja
Copy
Hirvevasikas söestunud puude vahel Belin-Béliet’s Prantsusmaa Gironde’i piirkonnas, kus vihm aitas nädalavahetusel küll summutada leeke, kuid tulekahju pole siiski lõplikult veel kustutatud.
Hirvevasikas söestunud puude vahel Belin-Béliet’s Prantsusmaa Gironde’i piirkonnas, kus vihm aitas nädalavahetusel küll summutada leeke, kuid tulekahju pole siiski lõplikult veel kustutatud. Foto: Ugo Amez/SIPA/Scanpix

Sel aastal on Euroopas tuleroaks saanud juba rekordilised 660 000 hektarit maastikku ning kõik märgid näitavad, et põlenguhooaja lõpuks langeb leekide küüsi esimest korda üle miljoni hektari loodust.

«Põud ja äärmuslikult kõrged temperatuurid on mõjutanud tänavu kogu Euroopat ja üldine olukord regioonis valmistab muret, oleme endiselt keset põlenguhooaega,» ütles uudisteagentuurile AFP Jesús San-Miguel, kes töötab koordinaatorina Euroopa Metsapõlengute Infosüsteemi (EFFIS) juures.

Enne tänavust oli Euroopa rängim põlenguaasta 2017, mil augusti keskpaigaks oli tuleroaks langenud pisut üle 420 000 hektari maastiku ning aasta lõpuks küündis põlenguala 988 000 hektarini. Andmeid maailmajaos lõõmavate tulekahjude kohta on EFFIS koondanud alates 2006. aastast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles