Amnesty viib läbi sisejuurdlust kritiseeritud Ukraina raporti kohta (5)

Copy
Azovstali kaitsjate lähedased nõudmas Venemaa tunnistamist terroristlikuks riigiks.
Azovstali kaitsjate lähedased nõudmas Venemaa tunnistamist terroristlikuks riigiks. Foto: Valentyn Ogirenko

Rahvusvaheline inimõigusorganisatsioon Amnesty International viib läbi sisejuurdlust kritiseeritud Ukraina raporti kohta, teatas esmaspäeval uudisteagentuurile STT organisatsiooni Soome osakonna tegevjuht Frank Johansson.

Uuritakse nii raporti valmimise protsessi ning ka kommunikatsiooni ja sellele järgnenud arutelu.

Uurimises osalevad Amnesty valitud esindajad ja organisatsioonivälised inimesed.

«Uurimine sai tegelikult alguse Amnesty sisearutelust. Meie Londoni juhtkond ja meie riiklikud osakonnad arutasid asja ja jõudsid järeldusele, et oleks hea uurida. Üldiselt, kui Amnesty tegevust laialdaselt kritiseeritakse, siis oleme selliseid uurimisi ka varem läbi viinud,» ütles Johansson.

Johanssoni sõnul ollakse hetkel kokku leppimas, mis on uurimisrühma täpne ülesanne. «Uurimises osalevad nii Amnesty valitud esindajad ja ka organisatsioonivälised inimesed,» kinnitas Johansson.

Amnesty International teatas pühapäeval, et kahetseb sügavalt kannatusi ja viha, mida tekitas nende raport Vene okupatsiooniväe vastu võitlevate Ukraina väeüksuste väidetavad rahvusvahelise õiguse rikkumised.

«Kuigi me jääme täielikult oma järelduste juurde, kahetseme me selle tekitatud valu,» teatas Amnesty. «Miski, mida me Ukraina väe tegevuses dokumenteerisime ei õigusta mingil määral Venemaa rikkumisi.»

Amnesty International teatas ńädalapäevad tagasi, et ei tagane oma hilljutises raportis esitatud väidetest, mille järgi Ukraina ohustab tsiviilisikuid, sest on rajanud Venemaa sissetungi tõrjumiseks baase elamurajoonidesse, sealjuures koolidesse ja haiglatesse.

«Amnesty jääb täielikult oma raportis võetud seisukohtade juurde,» ütles organisatsiooni peasekretär Agnès Callamard uudisteagentuurile AFP.

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi mõistis Amnesty raporti hukka ja rõhutas, et Venemaa on sissetungija ning Ukraina ja Vene vägede tegevus ei ole samaväärne. Zelenskõi süüdistas Amnestyt vastutuse veeretamise katses agressorilt ohvrile.

Briti suursaadik Ukrainas Melinda Simmons ütles Twitteris: «Ainsad asjad, mis ohustavad Ukraina tsiviilisikuid, on Venemaa raketid ja püssid ja marodööritsevad Vene sõdurid. Punkt.»

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles