Kaikkonen: NATO liikmesuse taotlemine oli ainus usaldusväärne samm

Copy
Antti Kaikkonen.
Antti Kaikkonen. Foto: IMAGO/Dwi Anoraganingrum

Parimal juhul võiksid Soome ja Rootsi olla selle aasta lõpus NATO täisliikmed, hindas esmaspäeval Soome kaitseminister Antti Kaikkonen.

Ministri kinnitusel pingutavad riigid selle nimel, et liikmestaatus saaks teoks võimalikult kiiresti.

Kaikkonen kommenteeris teemat riigikaitsekursuse avamisel. Ministri sõnul sai kevadtalvel selgeks, et ainus loogiline ja usutav samm sõjalise rünnaku künnise tõstmiseks on NATO liikmestaatuse taotlemine.

Kaikkonen kommenteeris kõnes eelkõige NATO liikmelisuse realiseerumist ja Soome kaitsevõimet. Ministri hinnangul tegi lisaks laiaulatuslikule avalikkuse poolehoiule kandideerimise otsustamise kiiruse võimalikuks ka aastakümneid arendatud Soome kokkusobivus sõjalise liiduga.

«Vaatamata heale algseadistustele on Soome NATO liikmelisuse elluviimine kaitseministeeriumi jaoks aastatepikkune protsess. NATO liikmelisuse elluviimine ja Soome riigikaitse kohandamine NATO ühiskaitsega on suurim muudatus Soome kaitses pärast viimaseid sõdasid,» rääkis Kaikkonen.

Minister märkis samas, et ei usu NATO liikmelisuse olulisi mõjusid ajateenistusele. Kaikkonen rõhutas, et esmane vastutus Soome kaitse eest jääb Soomele. Elukutselisi sõdureid ja vabatahtlikke reservväelasi kasutatakse põhimõtteliselt võimalike ülesannete täitmiseks väljaspool Soome piire.

«Me pole unustanud sõjalise kaitse tähtsust Soomele ja soomlastele. Meie jaoks on sõjaline riigikaitse alati olnud normaalne osa üldisest julgeoleku toimimismudelist,» ütles minister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles