El Salvador on alates märtsist võtnud kinni umbes 50 000 jõuguliiget

Copy
El Salvadori julgeolekujõud tegutsemas jõuguliikmete vastu.
El Salvadori julgeolekujõud tegutsemas jõuguliikmete vastu. Foto: Camilo Freedman/SOPA Images via ZUMA Press Wire / Scanpix

El Salvadori võimud on võtnud kinni umbes 50 000 arvatavat jõuguliiget alates märtsist, mil president Nayib Bukele kuulutas sõja riiki terroriseerivatele kuritegelikele ühendustele, teatas eile politseiülem.

«Me teavitame salvadori rahvast, et oleme juba jõudnud 50 000 registreeritud kinnivõtmiseni erakorralise režiimi ajal,» ütles Mauricio Arriaza.

Arriaza, justiitsminister Gustavo Villatoro ja kaitseminister Rene Merino esinesid teisipäeval parlamendis, paludes erakorraliste volituste pikendamist. See võimaldab pidada kahtlusaluseid kinni ilma vahistamismäärusteta.

Erakorralised meetmed rakendati märtsis ning neid on iga kuu pikendatud.

El Salvador on ka viiekordistanud jõukudesse kuulumise eest määratavaid vanglakaristusi, kuni 45 aastani.

Kinnivõetute majutamiseks andis Bukele korralduse ehitada riigi keskossa Tecoluca linna juurde hiiglaslik vangla 40 000 jõuguliikme jaoks. Kompleks peaks valmima veel sel aastal.

Ligi 69 protsenti kinnivõetutest süüdistatakse kuulumises kurikuulsasse Mara Salvatrucha jõuku, mis on tuntud ka kui MS-13. Veel 17,7 protsenti kuuluvad jõugu Barrio 18 fraktsiooni Surenos ning 12,7 protsenti sama jõugu fraktsiooni Revolucionarios.

Inimõiguslased on tauninud paljude inimeste, nende seas alaealiste meelevaldset kinnivõtmist, kuigi nad pole seotud jõukudega.

Selline kinnivõtmiste hulk on enneolematu 6,5 miljoni elanikuga riigis, mis on aastakümneid kannatanud selliste mõjukate jõukude nagu MS-13 ja Barrio 18 vägivaldse kuritegevuse käes.

Võimude hinnangul kuulub neisse jõukudesse umbes 70 000 inimest, neist enamik on nüüd trellide taga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles