Kongressikoha kaotanud Liz Cheney lubas teha kõik takistamaks Trumpi naasmist võimule (3)

Copy
Liz Cheney.
Liz Cheney. Foto: Reuters/ScanPix

USA vabariiklaste «mässuline» Liz Cheney kaotas eile oma koha Kongressis valimisvandenõu teoreetikule. Cheney lubas, et teeb kõik endast oleneva takistamaks endise riigipea naasmist Valgesse Majja.

Vabariiklaste nominatsiooni novembri vahevalimistel saab Wyomingi osariigis 59-aastane advokaat Harriet Hageman, ekspresident Donald Trumpi valitud kandidaat, kes on võimendanud tema väiteid valimispettusest 2020. aasta presidendivalimistel.

Cheney kritiseeris karmilt Trumpi tegevust 2021. aasta 6. jaanuaril, kui Trumpi poolehoidjad tungisid USA Kapitooliumi Washingtonis, et takistada Kongressil kinnitamast demokraat Joe Bideni valimisvõitu. Cheney kuulus ka neid sündmusi uurivasse komisjoni.

Endise asepresidendi Dick Cheney tütar tehti selle eest oma parteis paariaks.

Samas on juba jõutud spekuleerida, et 56-aastane Cheney võib esitada Trumpile väljakutse vabariiklaste nominatsiooni saamiseks 2024. aastal või kandideerida presidendiks sõltumatuna.

Cheney ütles enne valimistulemuste selgumist telekanalile CBS, et «käes on hetk, kus meie demokraatia on tõesti rünnaku all ja ohus».

«Olen alates 6. jaanuarist öelnud, et teen kõik endast oleneva tagamaks, et Donald Trump poleks enam kunagi Ovaalkabineti lähedal, ja ma mõtlen seda tõsiselt,» ütles ta kõnes pärast koha kaotamist eelvalimistel.

Cheney kutsus poliitikuid mõlemast erakonnast üles ühinema tema võitlusega USA demokraatia kaitsmise nimel.

«Ükski ameeriklane ei tohiks toetada valimiste eitajaid mis tahes tõeliselt vastutustundlikul ametikohal, (sest) nende keeldumine järgida õigusriigi põhimõtteid lõhub meie tulevikku,» hoiatas ta.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles