Ukraina korraldas tuumaõppuse, et olla valmis kõigiks stsenaariumiteks

Copy
Ukraina päästeteenistuse liikmed osalevad tuumakatastroofidele reageerimise õppustel.
Ukraina päästeteenistuse liikmed osalevad tuumakatastroofidele reageerimise õppustel. Foto: Dmytro Smolienko/Reuters/Scanpix

Ukraina peab valmis olema kõigiks stsenaariumideks, mis on seotud Vene vägede kontrolli all oleva Zaporižžja tuumajaamaga, ütles siseminister eriolukordade ministeeriumi töötajate õppusel jaama lähedal asuvas linnas.

Moskva ja Kiiev on süüdistanud teineteist mürsurünnakutes Euroopa suurimale tuumajaamale, mis on olnud Venemaa kontrolli all alates märtsist.

Pinged tuumajaama ümber on suurendanud kartusi veel ühe tuumakatastroofi võimalikkusest Euroopas nagu see, mis juhtus Tšornobõlis 1986. aastal.

«Keegi poleks osanud ennustada, et Vene väed tulistavad tankidega tuumareaktorite suunas, see on uskumatu,» ütles siseminister Denõss Monastõrski Ukraina kontrolli all olevas Zaporižžja linnas, mis asub tuumajaamast 30 kilomeetri kaugusel.

Pärast õppuse jälgimist kolmapäeval ütles Monastõrski, et Ukraina peab valmis olema, kuna: «nii kaua, kuni Zaporižžja tuumajaam on Venemaa kontrolli all, on seal suur oht».

Kümned Ukraina eriolukorra ministeeriumi töötajad harjutasid õppusel inimeste, sealhulgas kannatanute evakueerimist ning saastunud sõidukite desinfitseerimist.

Ukraina riikliku tuumaagentuuri Enerhoatom juht Petro Kotin ütles, et tuumajaamas on umbes 500 Vene sõjaväelast ja 50 soomusmasinat.

Venemaa väitel ei ole neil tuumajaamas raskerelvastust või sõjaväelasi, välja arvatud valvemeeskonnad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles