Soome Schengeni viisa saamise tähtaeg pikeneb venelastele 4-5 kuuni

Copy
Vene turistide passikontroll Nuijamaa piiripunktis Soomes.
Vene turistide passikontroll Nuijamaa piiripunktis Soomes. Foto: ALESSANDRO RAMPAZZO/AFP/SCANPIX

Pärast seda, kui Soome vähendab venelastele väljastatavate viisade arvu 10 korda, pikeneb Soome Schengeni viisa väljastamise aeg selle riigi konsulaatides vähemalt 4–5 kuuni, rehkendas Venemaa Reisikorraldajate Liit (ATOR).

«Ekspertide hinnangul pikeneb pärast Soome väljakuulutatud uute viisade väljastamise reeglite kehtestamist viisa taotlemise ooteaeg oluliselt. Praegu võtavad reisibürood Peterburis, kus Soome Schengeni viisasid tavapäraselt enim menetletakse, dokumente viisakeskusesse esitamiseks oktoobri esimeseks pooleks. Viisa väljastamist lubatakse oktoobri lõpus. Kokku võtab viisa ootamine nüüd 2,5 kuud. Soome viisakeskuses hetkel vaba vastuvõtuaega ei ole,» märkis liit.

Soome muudab septembrist Venemaal viisapoliitikat, piirates turismiviisade väljastamist. Vene kodanike igapäevast viisataotluste arvu piiratakse kaks korda.

Kui praegu võetakse ATORi andmetel vastu keskmiselt umbes 1000 avaldust päevas, siis septembri algusest enam kui 500. Lisaks jääb 80 protsenti dokumentide esitamise aegadest ainult turismiga mitteseotud põhjustel Soome reisijatele. Need on peresidemed, töö ja õppimine. Turistidele jääb vaid 20 protsenti.

«Seega avatakse septembri algusest turismiviisa taotlejatele keskmiselt 100 teenindusaega päevas, mis on 10 protsenti praegusest. Ja seda kogu Venemaa peale. Praegu tegutsevad Soome viisakeskused enam kui 20 Venemaa linnas. Sellest tulenevalt on neil, kes taotlevad viisat muudel põhjustel (töö, õppimine, humanitaarabi jne), lisaks 400 teenindusaega,» teatas ühendus.

Ka Soome välisminister Pekku Haavisto ütles, et riik toetab viisalihtsustuslepingu peatamist Venemaaga ning selle kaotamise korral tõuseb viisa menetlemise ja saamise kulu 35 eurolt 80 eurole.

Varem on osa Soome seadusandjaid nõudnud, et venelastele lõpetataks Ukrainas käiva sõjalise erioperatsiooni tõttu viisade väljastamise, nagu tegid Balti riigid. Euroopa asjade ja rahandusminister Tytti Tuppurainen ütles aga, et riik ei kavatse selliseid meetmeid rakendada, sest küsimus tuleb kokku leppida Euroopa Liidu tasandil. Euroopa Komisjon omakorda kinnitas, et ELi reeglid ei luba venelastele viisade andmist täielikult keelata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles