Türgi: esimese isiku väljaandmine Rootsist on ebapiisav (2)

Copy
Türgi justiitsminister Bekir Bozdağ (vasakul) ja president Recep Tayyip Erdoğan.
Türgi justiitsminister Bekir Bozdağ (vasakul) ja president Recep Tayyip Erdoğan. Foto: Murad Sezer/Reuters/Scanpix

Rootsi lubadus anda Türgile välja üks süüdimõistetud türklane ei täida kaugeltki Stockholmiga sõlmitud kokkulepet, mis sillutas tee Ankara nõustumisele tema astumisega NATO liikmeks.

NATO-sse kuuluv Türgi on ähvardanud külmutada Rootsi püüdlused alliansiga ühineda, kui ta ei anna välja kümneid isikuid, keda Ankara süüdistab «terrorismis».

Rootsi ja Soome sõlmisid juunis Türgiga mittesiduva kokkuleppe uurida põhjalikult Ankara taotlusi anda välja isikud, keda kahtlustatakse seotuses 2016. aasta riigipöördekatsega ja keelustatud kurdi võitlejatega.

Rootsi valitsus ütles varem sel kuul, et annab välja Ökan Kale, krediitkaardipettuses süüdi mõistetud mehe, kes on Ankara esitatud nimekirjas.

Justiitsminister Bekir Bozdağ ütles konservatiivsele uudisteportaalile Milliyet, et Rootsi peab tegema palju enamat Türgi usalduse võitmiseks.

«Kui nad arvavad, et tavaliste kurjategijate väljaandmisega Türgile panevad nad meid uskuma, et nad on täitnud oma lubadused, siis nad eksivad,» ütles Bozdağ Türgi valitsuse esimeses reageeringus Stockholmi väljaandmisotsusele.

Bozdaği peetakse Türgi valitsuse üheks «pistrikuks».

Türgi mõjukas president Recep Tayyip Erdoğan on hoiatanud, et ei esita Soome ja Rootsi NATO-ga ühinemise taotlusi parlamendile ratifitseerimiseks, kui need riigid ei täida täielikult väljaandmisnõudmisi.

Erdoğan väitis juulis, et Rootsi oli lubanud anda välja 73 «terroristi».

Türgi justiitsministeerium esitas juunis ametliku taotluse, et Rootsi annaks välja 21 ja Soome 12 kahtlusalust.

Rootsi ja Soome peavad 26. augustil Türgiga esimese ametliku konsultatsiooni NATO-ga ühinemise protokollide ratifitseerimise teemal. Rootsi meedia andmetel peetakse see kohtumine Stockholmis, kuid ametlikult ei ole seda veel välja kuulutatud.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles