Zelenskõi nõuab ÜRO-lt Zaporižžja tuumaelektrijaama ohutuse tagamist (2)

Copy
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi (paremal), ÜRO peasekretär António Guterres (vasakul) Lvivis 18. juuli 2022.
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi (paremal), ÜRO peasekretär António Guterres (vasakul) Lvivis 18. juuli 2022. Foto: Ukraina presidendikantselei/EPA/Scanpix

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi kutsus ÜRO-d tagama Zaporižžja tuumaelektrijaama ohutust, sest ägenenud sõjategevus kätkeb endas tuumaintsidendi ohtu.

«ÜRO peab tagama selle strateegilise objekti julgeoleku, selle demilitariseerimise ja täieliku vabastamise Vene sõduritest,» ütles Zelenskõi avalduses pärast kohtumist ÜRO peasekretäri António Guterresega Lvivis.

Ukraina president kritiseeris ka Venemaa sihilikke rünnakuid tuumarajatisele.

Ukraina ja Venemaa süüdistavad teineteist märtsis Vene vägede kätte langenud Euroopa suurima tuumaelektrijaama sihikulevõtmises.

Tuumajaama ümber tekkinud pinged on põhjustanud maailmas hirmu tuumakatastroofi ees.

Zelenskõi ja Guterres arutasid ka teraviljaeksporti, mis läks ÜRO ja Türgi vahendusel sõlmitud kokkuleppel augusti alguses Musta mere sadamatest taas käima.

«Me leppisime kokku, et jätkame viljaalgatuse jõustamise koordineerimist. Arutasime ka selle arengu võimalikke suundi,» ütles Zelenskõi.

Esimene viljalastis laev lahkus Ukrainast 1. augustil ja sestpeale on Ukraina sadamatest väljunud 25 kaubalaeva.

Zelenskõi ja Guterrese jutuajamine puudutas ka ukrainlaste Venemaale küüditamist ning Venemaa kätte vangi langenud sõjaväelaste ja meedikute vabastamist.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles