The Washington Post: Vene spioonid äpardusid sõja eel Ukrainast tõese info hankimisel ja eksitasid Kremli (1)

Copy
Roostetav Vene vägede soomuk aprilli alguses Kiievi oblastis Borodjankas pärast sissetungijate taandumist.
Roostetav Vene vägede soomuk aprilli alguses Kiievi oblastis Borodjankas pärast sissetungijate taandumist. Foto: Sergei Supinski / AFP / Scanpix

Vene julgeolekuteenistuse FSB Kiievis tegutsevad spioonid olid paar päeva enne Kremli kallaletungi sedavõrd enesekindlad Ukraina ladviku kiires kõrvaldamises ja Moskva nukurežiimi kehtestamises, et kulutasid viimased sõjaeelsed hetked elamispinna organiseerimiseks peatselt saabuma pidanud personalile, kirjutab The Washington Post Ukraina ja lääne luureametite kogutud teabele tuginedes.

Mõni päev enne seda, kui Vene väed tungisid 24. veebruaril Ukrainasse, hakkas Venemaa julgeolekuteenistus saatma oma informantidele teateid, et nad pakiks asjad ja lahkuks Kiievist, kuid jätaks maha oma kodu võtmed, kirjeldas USA päevaleht.

Sõnumi saatjaks oli FSB operatiivinformatsiooni osakond, kelle ülesandeks oli kukutada Ukraina valitsus ja hoolitseda Vene-meelse uue ladviku paika panemise eest.

Ukraina ja lääne ametnikud ütlesid lehele, et Ukrainas võimuvahetust kavandanud luureamet kas ei mõistnud kui jõuliselt Kiiev vastab Venemaa sissetungile või ei edastanud seda infot Venemaa riigipeale Vladimir Putinile.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles