Itaalia meedia hoiatas Venemaa sekkumise eest valimistesse (1)

Copy
Itaalia paremerakondade juhid Giorgia Meloni, Silvio Berlusconi ja Matteo Salvini, keda peetakse valimiste soosikuks.
Itaalia paremerakondade juhid Giorgia Meloni, Silvio Berlusconi ja Matteo Salvini, keda peetakse valimiste soosikuks. Foto: ALBERTO PIZZOLI/AFP/Scanpix

Itaalia suurimad ajalehed hoiatasid täna Venemaa sekkumise eest tulevastesse valimistesse, kui Vene ekspresident Dmitri Medvedev oli ärgitanud eurooplasi «karistama oma rumalaid» valitsusi.

Medvedev kutsus neljapäeval eurooplasi oma valitsusi «vastutusele võtma».

«Tegutsege, Euroopa naabrid! Ärge vaikige! Nõudke vastutuse võtmist!» kirjutas ta Telegramis.

Päev pärast ekspresidendi kommentaare kirjutasid Itaalia väljaanded la Repubblica ja Il Messaggero oma esikülgedel Venemaa sekkumiskavatsustest enne 25. septembri üldvalimisi.

Corriere della Sera kirjutas, kuidas Venemaa üritab hääletuse eel Itaalia poliitilist keskkonda «agiteerida».

Lahkuva Itaalia peaministri Mario Draghi valitsus on mõistnud Venemaa sissetungi Ukrainasse hukka ning pakkunud Kiievile sõjalist ja humanitaartoetust.

Tulevastel valimistel ennustatakse edu parempoolsele liidule ning kuigi Giorgia Meloni Itaalia Vennad on solidaarne Ukrainaga, siis Matteo Salvini Liigal ja Silvio Berlusconi Forza Italial on pikalt olnud soojad suhted Venemaa ja Vladimir Putiniga, kirjutas AFP.

Itaalia välisminister Luigi Di Maio süüdistas Salvinit ja teisi liidreid suutmatuses mõista hukka seda, mida ta nimetas selgeks Venemaa sekkumispüüdluseks.

Itaalia vasaktsentristliku Demokraatliku Partei (PD) juht Enrico Letta ütles, et Kremli eesmärk on muuta Itaalia välispoliitikat, mis «on algusest peale olnud selgelt Euroopa Liidu ja NATO poolel».

Letta kutsus Salvini Liigat tühistama koostöölepet, mille nad sõlmisid Ühtse Venemaaga 2017. aastal.

Salvini kaitses ennast reedel ja ütles, et ei ole Venemaal aastaid käinud.

«Venemaal pole mitte väiksematki mõju Itaalia valimistele,» ütles ta ajakirjanikele.

Venemaa on Itaalia poliitikasse sekkumise süüdistusi tõrjunud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles